Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Costa Rica: 98% din energia pe 2016, din surse regenerabile. Cât de „verde” este în realitate performanța
În ultima săptămână, Internetul a vuit de succesul înregistrat de Costa Rica. Potrivit autorităților, țara a reușit să asigure 98% din necesarul energetic de anul trecut din surse regenerabile. Prea puțin s-a discutat însă despre cum au produs respectiva energie și despre dependența de combustibili fosili la capitolul transport.
98%. Este procentul de electricitate din surse regenerabile pe care Costa Rica a reușit să îl asigure pe parcursul anului 2016. Informația vine din partea Institutului de Electricitate din Costa Rica, care a omis însă să evidențieze despre ce tip de energie este de fapt vorba.
În jur de 75%-80% din electricitatea produsă de Costa Rica este obținută cu ajutorul hidrocentralelor. Performanța este posibilă datorită reliefului, a numeroaselor râuri și a cantității mari de precipitații înregistrate. Conform Băncii Mondiale, Costa Rica se situa în 2014 pe locul VI în lume la acest capitol, cu aproape 3.000 de mm pe an (comparativ, în România se înregistrează 637 mm de precipitații anual). Mixul lor energetic este completat de energia geotermală (15%), solară, eoliană și din biomasă.
Hidroenergia, problematică
Deși regenerabilă, hidroenergia nu este însă atât de verde precum pare. Hidrocentralele un impact semnificativ asupra mediului: distrug ecosistemele, afectează migrația peștilor și a animalelor și strămută oameni.
Potrivit unui raport al WWF, 60% dintre cele mai mari 227 de râuri ale lumii au fost fragmentate de barajele amenajate pentru construcția de hidrocentrale. Astfel, au fost distruse zonele umede și s-a înregistrat un declin al speciilor de pești de apă dulce și păsări care depind de râuri pentru hrană. Mai mult, milioane de oameni au fost forțați să se mute.
Pe lângă impactul asupra habitatelor și cel social-economic, construcția de hidrocentrale mai are un dezavantaj. Potrivit unui studiu realizat anul trecut, barajele artificiale, fără de care nu pot funcționa hidrocentralele, sunt mai dăunătoare pentru mediu decât se credea până acum. Se pare că acestea generează cu 25% mai mult metan decât se estimase anterior, un gaz de 30 de ori mai periculos decât dioxidul de carbon.Cele 847 de baraje și lacuri de acumulare existente la nivel mondial produc 1.3% din cantitatea totală de gaze cu efect de seră – adică aproximativ un miliard de tone. Cu toate acestea, emisiile nu sunt măsurate de către instituția Națiunilor Unite care se ocupă cu monitorizarea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Cu toate acestea, atât WWF, cât și alte organizații de mediu, recunosc avantajele folosirii hidroenergiei ca sursă alternativă la energia produsă din arderea de combustibili fosili. Avertizează însă că, în construcția de noi baraje și hidrocentrale, trebuie ținut cont de impactul lor asupra mediului și oamenilor.
Cât de sustenabil este totuși sectorul energetic din Costa Rica?
Rezultatele înregistrate în 2016 de Costa Rica nu sunt surprinzătoare. În 2015, statul a asigurat 99% din electricitate din surse regenerabile. Iar anul 2017 se anunță și mai optimist: există o prognoză de ploi abundente și perspectiva producției de energie eoliană cu ajutorul a 4 noi centrale eoliene.
Performanțele i-au fost însă contestate. Potrivit jurnaliștilor de la The Guardian, dacă se ține cont de dependența de petrol a sectorului de transporturi, energia regenerabilă reprezintă doar un sfert din cantitatea totală de energie folosită. Doar 2% dintre mașinile deținute de cetățeni sunt hibrid sau electrice.
Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că statul central-american este mai sustenabil decât multe alte țări. Eforturile autorităților nu au trecut neobservate. Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) dă țara ca exemplu de sustenabilitate, mai ales datorită politicilor legate de defrișări și împăduriri.