fbpx

Consumatorii din Moldova sunt dispuși să economisească energia electrică

 Consumatorii din Moldova sunt dispuși să economisească energia electrică
Susține Ecopresa, distribuie!

20.000 de gospodării din Chișinău și-au redus cu 2% consumul de electricitate numai pentru că au fost informați că vecinii lor primesc facturi mai mici sau consumă mai puțin. Scrisorile au fost trimise în cadrul unui experiment comportamental desfășurat de PNUD Moldova și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, pe parcursul a 30 de zile.

PNUD Moldova a încheiat un parteneriat cu Gas Natural Fenosa Furnizare Energie și Behavioral Insights Team pentru a reduce consumul de electricitate în Chișinău astfel, contribuind la diminuarea volumului emisiilor dăunătoare de la centralele electrice.

Partenerii au elaborat două modele de scrisori, pentru a vedea în ce măsură încurajează consumatorii la economisirea energiei electrice. Campania a fost inspirată din succesul programului Opower din Statele Unite.

Promovarea în continuu prin diverse proiecte și canale de comunicare, încurajează consumul rezonabil de energie, și, prin urmare, contribuie la protecția mediului. Experimentul comun cu PNUD demonstrează că până și o mică acțiune de informare despre consumul de energie printr-o comparație cu vecinul poate avea un mare impact asupra economisirii de energie electrică și confirmă că proiectul merită să fie extins în toată țara”, a spus Jose Luis Gomez Pascual, managerul de țară al Gas Natural Fenosa în Moldova.

În rezultat, s-a constatat că cei care au primit scrisoarea au redus consumul de electricitate cu aproximativ 2% în luna următoare, comparativ cu cei care nu au primit mesaje. Nu s-au constatat diferențele statistice semnificative între impactul celor două modele de scrisori.

Rezultatele experimentului sunt pozitive, ceea ce este încurajator. Noi analizăm posibilitatea extinderii acestei inițiative la nivel național, iar în paralel căutăm oportunități adiționale pentru a încuraja consumatorii să economisească energie”, a spus Dumitru Vasilescu, specialist politici la PNUD Moldova.

Experimentul a fost gestionat de Laboratorul pe Inovații al PNUD Moldova, ca parte a strategiei de implicare a sectorului privat în realizarea Agendei 2030 și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), și finanțat de Facilitatea Globală a PNUD pentru Inovații și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!