fbpx

Construcțiile ecologice – tot mai populare în Republica Moldova

 Construcțiile ecologice – tot mai populare în Republica Moldova
Susține Ecopresa, distribuie!

Tot mai mulți oameni sunt interesați de construcția caselor ecologice, din dorința să protejeze sănătatea familiei, să reducă din consumul de energie, dar și impactul de mediu. Ei optează pentru materiale naturale și soluții eficiente energetic.  

Am discutat cu câțiva antreprenori care dezvoltă afaceri în acest domeniu. Andrei Putregai produce plăci termoizolante din stuf. Maxim Burduja construiește sobe cu emisii minime de CO2. Zahari Dolomanji produce panouri din paie presate. Vladimir Ursu experimentează utilizarea cânepei industriale în construcția unei case.

Acoperișuri din stuf, asemenea celor construite pe vremea bunicilor noștri 

Andrei Putregai, originar din satul Cociulia, raionul Cantemir, deține de trei ani o afacere în domeniul producției de plăci termoizolante din stuf „ECO Art Stuf” și oferă servicii de izolare pentru pereți și acoperișuri, la fel din stuf.

„Panourile sunt utilizate în mai multe sfere: termoizolare, acoperișuri, decoruri, în funcție de preferințele clienților. Sunt construite manual, cu sârmă zincată, care nu va rugini. Materia primă, stuful, îl strângem din zona noastră”, povestește Andrei.

Stuful - materia primă. Sursa foto: ECO Art Stuf
Stuful – materia primă. Sursa foto: ECO Art Stuf

Serviciile lui Andrei sunt la mare căutare în rândul populației – peste 10 case au fost termoizolate cu stuf.

„Avem trei acoperișuri făcute din panouri, care încă se păstrează bine, dar vrem anul acesta să începem să facem acoperișuri tradiționale, din stuf, dar deja cu grosimea de 20-30 centimetri”, spune el.

Acoperiș din panouri de stuf. Sursa foto: ECO Art Stuf
Acoperiș din panouri de stuf. Sursa foto: ECO Art Stuf

Stuful este strâns după anumite criterii, povestește Andrei: „Trebuie să ajungă la maturitate, mergem în teren și luăm probe. Nu trebuie să aibă stuf vechi în el, trebuie curățat, tot stuful trebuie să fie de aceeași vârstă”.

„Cel mai bine este să folosim stuful de doi ani, care ajunge la înlemnire, este mai dur și ține mai mult, rezistența îi este mai mare. Pentru panourile cu lungime de 2-3 metri pe care le facem, trebuie să avem stuf foarte lung. Pentru acoperișuri, trebuie să găsim stuf mai scurt, până la un metru și jumătate, și cu duritate mai mare”, explică producătorul.

Din procesul de strângere a stufului. Sursa foto: ECO Art Stuf
Din procesul de strângere a stufului. Sursa foto: ECO Art Stuf

O metodă de termoizolare mai scumpă decât una clasică

„Cu siguranță, da, este mai scumpă, pentru că toate lucrările, practic, sunt făcute manual. Dar investești în sănătate și confort. Ar trebui să mergem pe niște variante ecologice, mai sănătoase”, spune Andrei Putregai.

Pereți izolați cu plăci de stuf. Sursa foto: ECO Art Stuf
Clădire izolată cu plăci termoizolante din stuf. Sursa foto: ECO Art Stuf

Sobe eficiente, cu emisii minime de CO2

Maxim Burduja, un meșter sobar cu o experiență de două decenii, pune accentul pe eficiența energetică a sobelor pe care le construiește.

„În prezent, domeniul de bază este producerea mortarelor termice pentru construcția sobelor, proiectarea și consultarea în domeniul sobelor eficiente, moderne, care au emisii minime de CO2. Practic, au o ardere perfectă, cu un randament de peste 85%, până la 93%”, explică el.

De asemenea, Maxim Burduja oferă servicii de consultanță pentru alți sobari și pentru cei care au sobe în gospodării.

VEZI ȘI: Cum se aprinde CORECT FOCUL în SOBĂ?

Casă din cânepă industrială – ecologică, eficientă energetic și rezistentă la foc 

Vladimir Ursu, expert în eficiență energetică, directorul executiv al AO „Renașterea Rurală”, a construit în satul Tudora, raionul Ștefan Vodă, cu titlu de experiment, o casă din cânepă industrială.

„Scopul de bază al proiectului a fost schimbarea legislației. Ne-am propus să realizăm un proiect demonstrativ, să construim o casă din cânepă. Cea mai mare provocare a fost importul materiei prime. Am încercat să folosim la maxim materialul local, argilă și var. Am fost foarte surprins plăcut de ușurința lucrului cu cânepa. Nu este complicat să lucrezi cu acest material, dar trebuie să ai câteva abilități sau trebuie să ai un specialist care să aleagă proporția varului, a lutului și a altor componente pentru amestec”.

Foto: Silviu Răcilă
Foto: Silviu Răcilă

În Republica Moldova nu există asemenea specialiști, de aceea Vladimir Ursu a apelat la un membru al Asociației „Renașterea Rurală” care este stabilit în Belgia și activează într-o companie specializată pe acest gen de construcții.

„De aceea, am avut acces la tehnologie. În plus, am avut ocazia ca în proiectul nostru să activeze un arhitect care a construit în viața lui mai multe case pasive sau case ecologice, cunoaște proprietățile materialelor și s-a oferit să ne ajute să construim această casă. Una dintre ideile noastre pentru viitor este să elaborăm câteva proiecte de casă pentru familii tinere, să le facem publice, să le explicăm cum pot să-și construiască o casă, ca un fel de hub”, ne spune Vladimir.

Beneficiile unei astfel de case

Casele din cânepă sunt ecologice și compoziția pereților este dintr-un amestec de cânepă industrială, var și argilă. În decursul a vreo 25 de ani, acest material se întărește, se calcarizează, devine ca o rocă de piatră și captează carbonul (CO2) din locuință.

Nuanța obținută din amestecul obișnuit din cânepă industrială, var și argilă (ultimul strat) și nuanța mortarului cu pigment (primele două straturi). Foto: Ecopresa
Nuanța obținută din amestecul de cânepă industrială, var și argilă (ultimul strat) și nuanța mortarului cu pigment (primele două straturi). Foto: Ecopresa

„În acest material nu intră rozătoarele, dăunătoarele, precum șoareci, țânțari, alte insecte. El este absolut inofensiv pentru sănătatea omului, deoarece este absolut natural”, menționează specialistul.

Cânepa industrială – un profit în plus pentru economia națională

Deocamdată, în Republica Moldova este interzisă cultivarea cânepei industriale, dar autoritățile au pe agendă procedura de simplificare a condițiilor pentru obținerea autorizației de cultivare a acestei plante – agricultorii ar putea obține dreptul să cultive până la 2.000 de hectare de cânepă industrială.

Vladimir spune că a crește cânepa industrială este foarte avantajos: te poți alege cu un profit de 1.000 de euro doar recoltând și exportând cânepa cultivată pe un hectar de teren.

„De pe un hectar de grâu poți câștiga maximum 700 de dolari. Iar dacă prelucrezi cânepa industrială, având un decortificator, scoțând fibra aparte și lemnul aparte, poți câștiga 2-3 mii de de euro la hectar, în funcție de roada pe care ai avut-o și de hibridul pe care l-ai semănat. Există cânepa industrială pentru lemn, pentru fibre, pentru semințe. Dacă prelucrezi semințele aparte, din acestea se extrage ulei. Există multe derivate pe care le poți obține. În Belgia, de pe un hectar de cânepă, fermierii câștigă în medie 7.000 de euro – vorbim deja nu de agricultură, dar de industrializarea agriculturii. În cazul Pentru Republicii Moldova, la stadiul de dezvoltare în care suntem, consider că ar fi un lucru foarte profitabil pentru toată țara, nu numai pentru agricultori”, concluzionează Vladimir Ursu.

VEZI ȘI: Premieră pentru Republica Moldova: în Parcul Național „Nistrul de Jos” se construiește o casă din cânepă industrială. Ecologică, eficientă energetic și rezistentă la foc 

Panouri de paie presată – natural, sănătos și eficient energetic

Din 2021, Zahari Dolomanji, directorul executiv al EVECO, se dedică construcțiilor din materiale naturale, precum panourile din paie presată.

„În decursul acestor trei ani, am reușit să construim 17 case comerciale în complexul turistic „Orașul caprelor KOZY”, din Pohrebea. Am construit și o mică fermă și un oficiu. Am construit aproximativ 20 de căsuțe, dar în prezent avem încă trei proiecte în curs de construcție”, povestește Zahari.

Căsuță din paie din complexul „Cozy”. Foto: Zahar
Căsuță construită din materiale naturale în complexul turistic „Orașul caprelor KOZY”. Foto: Zahari Dolomanji

Acest tip de construcție, inspirat din tradițiile vechi ale casei de lut și paie, oferă beneficii semnificative în ceea ce privește eficiența energetică și sănătatea locatarilor.

„Este natural, sănătos și eficient energetic. Lutul are proprietatea de a regla umiditatea în casă. De ce în casele bunicilor este răcoare vara? Pentru că lutul absoarbe umiditatea și o redistribuie, când este necesar”, spune el.

Potrivit lui Zahari, o casă făcută din paie consumă de patru ori mai puțină energie pentru încălzire. „Unul din clienții noștri ne-a arătat că a cheltuit doar 1.500 de lei pentru gaz pe întreaga iarnă. Exteriorul este tencuit cu var, care protejează împotriva umidității, rozătoarelor și insectelor”, povestește interlocutorul.

Foto: Zahari Dolomanji
Foto: Zahari Dolomanji

Conform unui calcul făcut de EVECO, paiele conțin mult carbon, „iar prin fiecare metru pătrat de panou, noi stocăm 97 de kg de CO2. Astfel, aceste case nu elimină, ci scutesc de aproximativ 4 tone de CO2”, accentuează Zahari.

Materiale naturale procurate de la agricultori certificați

Compania EVECO procură materia primă din Hâncești, unde colaborează cu agricultori certificați organic, care nu au prelucrat terenul cu pesticide timp de cel puțin 3 ani.

„Încet, încet încercăm să le explicăm oamenilor că valoarea nu constă doar în preț, ci și în calitate. Pentru sănătatea oamenilor – deoarece asemenea case sunt recomandate pentru cei care suferă de astm sau de alergii. În aceste case nu apare mucegaiul, nu este nevoie de un sistem de ventilație special, deoarece aceste case „respiră”. Paiele au un sistem de capilare prin care vaporii pot trece”, subliniază directorul executiv EVECO, Zahari Dolomanji.

Cea mai veche casă modernă din paie se află în Franța, în Montargis, și a fost construită în 1920 de către Émile Feuillette. El a fost nu doar primul proprietar al casei, ci și arhitectul și inginerul care a proiectat-o și a construit-o.

Sursa foto: CNCP-Feuillette
Sursa foto: CNCP-Feuillette

Vârsta de 104 ani a casei Feuillette este o dovadă a durabilității și longevității caselor din paie. Această clădire a rezistat testului timpului, demonstrând că paiele pot fi un material de construcție robust și fiabil.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc