Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Circa 5 tone de medicamente expirate, colectate în cadrul unei campanii. Unde sunt depozitate și de ce nu sunt nimicite
Deși în Republica Moldova au fost colectate aproape cinci tone de medicamente expirate, acestea nu sunt nimicite și nici incinerate, dar sunt depozitate la un agent economic pe strada Industrială din sectorul Ciocana. Cu toate că legislația Republicii Moldova permite autoclavarea și incinerarea deșeurilor medicale, incinerarea nu are loc în țara noastră, pentru că nu este pus în aplicare un regulament ce ar stipula exact modalitatea de desfășurare a acestui proces și în ce condiții ar fi posibil. O spune Ruslan Nercaș, directorul general al „MoldRec Group” SRL, companie care se ocupă de colectarea și depozitarea medicamentelor expirate.
Cum a început totul?
O campanie de colectare a deșeurilor medicale a fost lansată la Chișinău în aprilie 2021. Rețeaua de farmacii „Felicia” anunța că adună medicamente expirate și dispozitive medicale, iar în acest scop au fost instalate mai multe boxe în cinci farmacii din capitală. „Inițial, am făcut un proiect pilot pe Chișinău, în care colectam medicamente expirate, plastice de la dermatocosmetică, dar și echipamente medicale. Peste un an, ne-am extins activitatea, din grijă față de sănătatea clienților noștri, dar și față de mediul înconjurător. La ora actuală, colectăm ambalaje din plastic, medicamente expirate și dispozitive medicale în farmacii din alte cinci orașe. Este vorba despre Hâncești, Bălți, Soroca, Ungheni și Comrat. Deocamdată, campania se desfășoară în 11 farmacii din Republica Moldova, dar ne dorim să fie mai multe implicate în proiect”, a precizat Tatiana Carabulea, PR manager al rețelei de farmacii „Felicia”.
Ce fel de medicamente pot fi aduse?
În rețeaua respectivă de farmacii, sunt instalate boxe speciale, în care pot fi aduse toate tipurile de medicamente:
1) Cu termen expirat sau neutilizabile;
2) Cu ambalaj deteriorat;
3) Cu regim de temperatură care nu a fost respectat;
4)Retrase de la comercializare de producător, dar care se află la populație;
5) Rezultate în urma schimbării tratamentului, vindecării sau decesului pacientului.
Este preferabil ca medicamentele să fie aduse în ambalajul original (blister, ambalaj de sticlă sau de plastic).
Ce tip de dispozitive medicale se colectează?
- Orice tip de tehnică medicală (termometre, electronice, aparate de măsurare a tensiunii arteriale, stetoscoape, oxiometre, aparate de măsurare a nivelului de zahăr în sânge, nebulizatoare etc.);
2) Baterii
Ce tip de dispozitive medicale nu se colectează?
1) Termometre cu mercur
2) Măști și mănuși de unică folosință
3) Echipamente care au în componența lor elemente/substanțe radioactive
4) Deșeuri contaminate (seringi folosite, ace de la aparate de măsurare a nivelului de zahăr în sânge, echipamente de protecție anti-COVID).
Ce se întâmplă cu medicamentele și dispozitivele medicale colectate?
Atât medicamentele, cât și dispozitivele medicale aduse de oameni în farmacii, sunt preluate ulterior de Compania „MoldRecGroup” SPL. Dispozitivele medicale colectate în rețeaua de farmacii sunt, în mare parte, deșeuri de echipamente electrice și electronice. „Odată ce ajung la noi la platformă, ele sunt sortate după tipul lor, împreună cu alte deșeuri de echipamente electrice și electronice, sunt pregătite pentru a fi exportate în România, la o companie care reciclează astfel de deșeuri electrice și elecronice. E cea mai mare fabrică de reciclare a acestor tipuri de deșeuri din sud-estul Europei. Totodată, deșeurile de medicamente expirate sunt la fel împachetate și pregătite pentru etapa de ambalare finală. Ele urmează să fie duse în Franța, unde vor fi procesate sau incinerate la una din fabricile partenere. Din păcate, la momentul actual, în comunitate sunt doar două state deschise să primească deșeuri din țările extracomunitare, fiind vorba despre Germania și Franța”, a precizat pentru ecopresa.md Ruslan Nercaș, directorul general al „MoldRec Group”.
Potrivit lui, în Republica Moldova există echipamente care ar permite incinerarea medicamentelor expirate, doar că acestea nu sunt puse în funcțiune. „Deși legea permite incinerarea deșeurilor, la momentul actual în Republica Moldova nu există un regulament care ar prevedea cum se face această procedură de incinerare a medicamentelor expirate. Din această cauză, incineratorul de la compania Lafarge, în care ar putea fi nimicite o mulțime de deșeuri periculoase, care astăzi ne contaminează solurile și apele, nu îl pot utiliza pentru că nu este un regulament care să prevadă cum funcționează acest incinerator. De asta, suntem nevoiți să le transportăm în Franța, suntem puși în situația să suportăm niște cheltuieli enorme pentru a desfășura acest proces”, a menționat Ruslan Nercaș.
Solicitată de ecopresa.md, ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a precizat că vineri, 24 februarie, la minister vor avea loc consultări publice pe marginea proiectului Regulamentului privind incinerarea și coincinerarea deșeurilor,
inclusiv a unor deșeuri medicale.
Cele aproape cinci tone de medicamente expirate nu sunt deocamdată transportate spre reciclare în Franța, deoarece una dintre condițiile pe care le înaintează partea franceză este: cantitatea minimă de deșeuri care urmează a fi transportată trebuie să fie de cel puțin 15 tone, adică e nevoie ca să fie acumulată o cantitate de deșeuri medicale de trei ori mai mare decât cea care este colectată la momentul actual. Un alt moment sunt costurile mari pentru transportarea deșeurilor. Costurile doar pentru transportarea acestor deșeuri până în Franța se estimează la 20 de mii de euro – este nevoie de companii și mijloace de transport specializate.
La ora actuală, medicamentele expirate adunate sunt stocate la un depozit al „MoldRec Group”, care se află pe strada Industrială din sectorul Ciocana al capitalei. Directorul general al companiei susține că acestea sunt păstrate în containere acoperite ermetic, pentru ca să nu polueze apele, aerul și solul.
De ce este periculos să aruncăm deșeurile medicale la întâmplare?
Pastilele sunt ambalate în blistere din plastic sau din hârtie laminată care, până la urmă, tot este un plastic. Cel mai grav moment este că, atunci când aceste blistere sunt aruncate la întâmplare, are loc poluarea cu particule de microplastic. „Adică plasticul, nimerind în natură, se descompune în particule microscopice care ajung până la urmă în plante, apă, în organismele animalelor ce consumă aceste plante. Și, într-un final, ne afectează nouă sănătatea, pentru că le consumăm. Un alt moment, poate mai periculos, sunt medicamentele. Trebuie să înțelegem că fiecare medicament pe care noi îl folosim pentru o anumită problemă de sănătate, de fapt, ne afectează un șir de alte organe. Astfel, atunci când ajung în sol sau în condiții nefaste, aceste medicamente se descompun, pătrund în apele subterane, iar mai apoi sunt absorbite de plante și consumate de animale. Cel mai grav în toată istoria asta este că această poluare are efect cumulativ – concentrația de toxine crește, astfel noi ne intoxicăm din ceea ce aruncăm la sol sau la groapa de gunoi comună. Trebuie să înțelegem că legea bumerangului nu a anulat-o nimeni. Din moment ce facem niște acțiuni care nu sunt prietenoase mediului, până la urmă aceste acțiuni ne afectează tot pe noi”, a atenționat Ruslan Nercaș, îndemnând oamenii să nu arunce medicamentele expirate la groapa comună de gunoi.
Ce spune legea?
Deșeurile medicale rezultă din activitatea medicală. Din cantitatea totală de deșeuri generate de activitățile medicale, aproximativ 85% sunt deșeuri generale, nepericuloase, comparabile cu deșeurile menajere. Restul 15% este considerat material periculos care poate fi infecțios, chimic sau radioactiv. În conformitate cu Regulamentul sanitar privind gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală, aprobat de Guvern la 11 iulie 2018, în contextul în care Republica Moldova se aliniază la normele europene în domeniu, fiecare spital trebuie să dispună de un spațiu central de stocare temporară a deșeurilor medicale. Totodată, durata stocării nu trebuie să depășească 48 de ore în cazul deșeurilor periculoase și poate dura mai mult de 180 de ore în cazul deșeurilor inofensive.
Ultimele date ale Agenției de Mediu arată că, în anul 2021, în Republica Moldova au fost generate 415766,09 tone de deșeuri sau 415766090 de kilograme. Dintre ele, deșeuri medicale sunt 552,27 de tone sau 552270 de kilograme.