fbpx

Cetățenii pot monitoriza proiectele investiționale din fonduri europene

 Cetățenii pot monitoriza proiectele investiționale din fonduri europene
Susține Ecopresa, distribuie!

Beneficiarii de granturi ai proiectului „Fii schimbarea: cetățeni implicați – comunități durabile”, s-au întrunit pentru a discuta despre momentele-cheie în procesul de monitorizare a proiectelor investiționale din fonduri europene.

„În lista beneficiarilor Programului de granturi locale al UE în regiunea de dezvoltare Centru avem cinci organizații care și-au propus activități de monitorizare a proiectelor de infrastructură, investiționale care se desfășoară cu suportul UE, prin intermediul GIZ. Este vorba de proiectele de eficiență energetică de la Șoldănești, Strășeni, Ungheni, și alte două proiecte de îmbunătățire a sistemelor de apă și canalizare, la Ungheni și Călărași. Organizațiile implică și învață cetățenii cum să monitorizeze aceste proiecte de infrastructură, pentru a ne asigura că beneficiem de calitatea corespunzătoare, că nu se admit unele incorectitudini”, a menționat, la deschiderea evenimentului, reprezentanta AGER, Olga Diaconu. 

Ion Pînzaru, reprezentant al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a remarcat importanța evenimentului, prin prisma implicării comunităților locale. „Pentru noi ca minister, pentru ca orice donator, sau finanțator, este foarte important ca pe lângă finalizare și implementare a proiectelor, să fie asigurată și durabilitatea acestora. Din experiența noastră, cele mai viabile sau cele mai durabile proiecte sunt cele în care sunt implicați cetățenii, societatea civilă. Pe lângă faptul că cetățenii se implică și cunosc problemele locale, această duce și la responsabilizare,  și, nemijlocit, la transparența decizională”, a remarcat Ion Pînzaru.

summit-events-1

Au urmat trei sesiuni tematice, care au abordat aspectele generale ale procedurilor de achiziții în cadrul proiectelor investiționale; abordările practice în elaborarea unui deviz de cheltuieli și indicatorii de risc; implicarea cetățenilor în activități de monitorizare a proiectelor investiționale etc.

„Ne-am propus să abilităm beneficiarii cum ar trebui să se implice în viața comunității prin monitorizarea cheltuirii banilor publici, achizițiilor din proiectele investiționale”, a spus Maria Covalciuc, președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă- AGER.

Beneficiarii Programului de Granturi Locale – „AO „Avîntul”; AO „Centrul de Justiție Socială Echitate”; AO „Renașterea Rurală”- au împărtășit experiența lor în procesul de monitorizare a proiectelor investiționale de eficiență energetică și îmbunătățire a sistemelor de apă și canalizare.

La finele evenimentului, a avut loc și o discuție cu reprezentanții ADR, APL-lor, OSC-uri locale, referitor poziția acestora la problemele abordate în cadrul mesei rotunde.

„Sunt implicat direct la atragerea fondurilor de investiție pentru regiunea de dezvoltare centru în domeniul infrastructurilor, apă, canalizare și țin să încurajez tot mediul asociativ să participe activ în atragerea fondurilor de investiție, atât la nivel local, cât și la nivel regional, pentru a aduce Europa la noi acasă”, a spus reprezentantul ADR Centru, Vadim Grosu.

Menționăm că, anterior, au fost organizate și alte mese rotunde tematice: ,,Politici în domeniul managementului deșeurilor”; ,,Reciclarea deșeurilor solide în Republica Moldova”; „Eficiența Energetică”; „Asigurarea cu apă și canalizare”.

Programului de granturi locale al UE în regiunea de dezvoltare Centru „Fii schimbarea: Cetățeni implicați – comunități durabile” a oferit granturi pentru 28 ONG-uri, în sumă totală de circa 740 000 euro.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă-AGER și AO ADR „Habitat”.

Ludmila Hițuc

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!