fbpx

Ce se întâmplă cu deșeurile medicale de la spitalele unde sunt tratații bolnavii cu COVID- 19

 Ce se întâmplă cu deșeurile medicale de la spitalele unde sunt tratații bolnavii cu COVID- 19

Imagine simbol

Susține Ecopresa, distribuie!

Pandemia de coronavirus nu a schimbat modul de gestionare a deșeurilor medicale în Republica Moldova. Instituțiile medicale unde sunt tratați bolnavii urmează aceeași procedură cu deșeurile pe care o făceau și înainte de pandemie, au precizat responsabilii de la Agenția Națională de Sănătate Publică pentru ecopresa.md.

„Noi avem strategie, cu sau fără Coronavirus nu s-a schimbat nimic”, a declarat Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică. În același timp, Cristina Stratulat, comunicatoarea ministerului Sănătății, a precizat că spitalele au contracte cu companii specializate în tratarea deșeurilor medicale.

Potrivit site-ului ministerului Agricuturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în R. Moldova doar două companii dețin autorizații pentru colectarea, transportarea și tratarea prin autoclavare a deșeurilor din activități medicale. Acestea sunt SRL „UISPAC” și SRL „Ecostat”. Pe parcursul anului 2018 au fost tratate deșeuri medicale de către SRL „Ecostat” – 120,8 tone și SRL „UISPAC” – 42,394 tone.

Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, tratarea deșeurilor infecțioase în instalații proprii se efectuează în raioanele Comrat, Telenești, Hâncești, Rezina, Călărași, Ciadîr Lunga, Glodeni. Tratarea prin piroliză a deșeurilor infecțioase este contractată cu SRL „Trisumg” din or. Cahul de către unele instituții medicale din raioanele Leova, Cimișlia, Cahul, Briceni, Vulcănești.

Totodată, metoda de tratare a deșeurilor infecțioase prin incinerare în instalații improvizate persistă în instituțiile medicale din localitățile rurale, dar și în unele spitale din centrele raionale.

Conform Regulamentului sanitar privind gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 696 din 11.07.2018, fiecare din spitale sunt obligate să dispună de un spațiu central de stocare temporară a deșeurilor medicale. Durata stocării va fi cât mai scurtă posibil, pentru deșeurile periculoase acestea fiind maxim de 48 de ore, iar pentru cele inofensive – de cel mult 180 de ore.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

1 Comment

Comments are closed.