fbpx

August va fi arzător și secetos, dar și cu „pauze răcoroase”. Meteorologii prevăd două intervale mai fierbinți

 August va fi arzător și secetos, dar și cu „pauze răcoroase”. Meteorologii prevăd două intervale mai fierbinți

Sursa foto: forbes.com

Susține Ecopresa, distribuie!

Luna august va fi arzătoare și secetoasă în Republica Moldova, dar vor exista și intervale de răcorire. Vremea va fi mai fierbinte în săptămâna 5-12 august. Mai este posibil un al doilea interval de caniculă către sfârșitul lunii, dar există șanse că-l vom evita, dacă ciclonii care domină Europa vor aduce suficient aer rece. Până pe 8 august, în Nistru, Prut și râurile mici se va menține scurgerea redusă a apei („ape mici”).

În prima zi din august a revenit canicula pe cea mai mare parte a teritoriului Republicii Moldova, iar vremea rămâne uscată. Pentru 1 și 2 august a fost instituit Cod Galben de caniculă – temperaturile ating +34°C la umbră în unele regiuni.

Temperatura medie lunară a aerului va fi în august peste valorile normei (care este de +19..+22°C), iar cantitatea precipitațiilor va fi sub mediile multianuale (norma este de 40-65 mm), anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

 

Vara anului 2024: „O uscăciune greu de comparat cu istoria”

În august vor fi intervale de căldură, dar și intervale de răcorire, temperaturile vor fi peste medie, dar moderate” și sunt posibile două intervale de temperaturi crescute. Primul interval – în săptămâna 5-12 august, iar al doilea – la finalul lunii, spun meteorologii români care administrează pagina de pe Facebook Climatologie și Prognoze Globale”.

Totuși, există șanse ca modelul estimat pentru sfârșitul lunii august să nu se adeverească și temperaturile să nu fie foarte mari – totul depinde de evoluția ciclonilor care influențează vremea în Europa și pot aduce mase de aer rece.

Vara anului 2024 este „foarte caldă, dar cu temperaturi moderate, care rareori au depășit 40 de grade Celsius”, însă a adus „o uscăciune greu de comparat cu istoria”, apreciază aceiași meteorologi.

Reamintim că și iulie ne-a adus vreme toridă: arșița de peste 40 de grade Celsius la umbră și lipsa ploilor au provocat „secetă foarte severă” în intervalul 1-20 iulie pe aproape întreg teritoriul Republicii Moldova, temperatura medie zilnică fiind cu vreo 6 grade mai ridicată decât norma.

„Ape mici” în râuri 

Meteorologii moldoveni au anunțat fenomenul de „ape mici” pentru intervalul 31 iulie – 8 august. Pe harta elaborată de ei, fluviile sunt colorate conform nivelului apei. VERDE înseamnă că nu sunt prognozate fenomene hidrologice periculoase. GALBEN: scurgerea apei constituie 50% și mai puțin din valorile medii lunare multianuale. PORTOCALIU: scurgerea apei constituie 30% şi mai puțin din valorile medii lunare multianuale. ROȘU: scurgerea apei constituie 15% şi mai puțin din valorile medii lunare multianuale.

La fel ca în lunile anterioare, suntem chemați să economisim și să folosim rațional apa.

 

Secetele n-ar fi atât de frecvente, dacă am avea mai multe păduri

Dacă am avea mai multe păduri și fâșii de protecție, secetele n-ar fi atât de frecvente și n-ar lovi atât de crunt Republica Moldova, atenționează ecologiștii. Pădurile „cheamă” ploile, ne asigură umbră și aer curat, protejează apele de poluare și evaporare, ajută la reținerea apei în sol.

Un teritoriu mai împădurit ar împiedica transformarea Republicii Moldova în deșert – primele semne ale deșertificării deja au fost constatate în localități din sud, lovite cumplit de secetă ani la rând.

CITEȘTE ȘI: Semnele arată că Republica Moldova se transformă în deșert. Cum să acționăm acum, când schimbările climatice ne dau viața peste cap

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic