Apele Moldovei: Nivelul apei în Prut creşte, dar riscuri de inundații nu sunt
Nivelul apei în Prut creşte, dar riscuri de inundații nu sunt, dă asigurări vicedirectorul agenției „Apele Moldovei”,. „Prutul este îndiguit, localităţile şi terenurile agricole se află în partea havuzului uscat al digului, chiar dacă se ridică apa, ea ajunge până la digurile de protecţie”, a declarat Radu Cazacu pentru IPN.
Debitul de evacuare a apei este de 500 de metri cubi pe secundă, ceea ce nu prezintă risc de inundaţii, deoarece digurile râului Prut sunt calculate pentru 700 de metri cubi pe secundă. Vicedirectorul agenției „Apele Moldovei” a precizat că, dacă vor fi ieșiri din albie, vor fi nesemnificative. Dacă situaţia meteorologică nu se va schimba, nu vor fi ploi în munţii Carpaţi şi debitul de viitură nu se va ridica, nu există pericol de inundaţii de-a lungul Prutului.
„Anul acesta am finisat reparaţia la digurile de protecţie de la Goteşti şi reparaţia digurilor de protecţie de la Văleni, care erau cele mai vulnerabile locuri”, a menţionat Radu Cazacu.
Potrivit lui, și la Nistru, situaţia este în limita normalităţii. Debitul este de 900 de metri cubi pe secundă, în timp ce digurile sunt calculate pentru 2800 de metri cubi pe secundă.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis astăzi, 17 iunie, avertizare de cod galben de pericolul de inundații de-a lungul râului Prut din cauza creșterii volumului de apă care urmează a fi deversat din lacul de acumulare Costești-Stânca.
Potrivit avertizării, izolat se așteaptă ieșirea apei în lunca râului Prut și subinundarea terenurilor agricole în cazul spargerii digurilor de stat. Avertizarea va fi valabilă până la 3 iulie.