AJMTEM a câștigat la atelierul „Jurnalismul Dronelor”
Echipa AJMTEM a fost desemnată câștigătoare a atelierului Jurnalismul Dronelor, desfășurat în perioada 27-28 noiembrie 2015. La atelier au participat șase echipe, fiecare venind cu o idee de proiect.
Echipa Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova a participat la atelier cu proiectul multimedia „Arii naturale (ne) protejate”, prin care și-a propus să realizeze o serie de articole multimedia pentru a arăta starea monumentelor milenare din țară, transformate în cariere de piatră.
O altă echipă a televiziunii din Comrat a venit cu ideea de a arăta gravitatea situației privind râul Ialpug. Echipa portalului Agora.md dorește cu ajutorul dronei să afle ce este în spatele porților vilei de la Holercani, unde demnitarii statului se odihnesc pe banii publici. Primăria orașului Ungheni își dorește o dronă pentru a putea monitoriza și preveni situațiile excepționale din regiune. Cei de la curaj TV au venit cu ideea de a monitoriza situația din țară de la înălțime. O altă echipă este Tezaur care au venit cu ideea de a utiliza drona pentru a face filmări pentru emisiunea Tezaur, care este difuzată la postul național de televiziune.
Aceste echipe vor folosi cea de a doua dronă prin rotație pentru a realiza câte un proiect jurnalistic. Juriul a decis că echipa care va face cel mai bun material, va primi a doua dronă.
În cadrul atelierului participanții au obținut abilități primare de a lucra cu o dronă, mentor fiind Laurențiu Balaceanu, fondator skycam.ro. Totodată, d. Balaceanu a fost membru al juriului împreună cu Alina Țurcanu, jurnalist la Radio Europa Liberă R. Moldova și Maksym Savchuk jurnalist Radio Europa Liberă Ucraina.
Atelierul de inovații media își propune să învețe jurnaliștii cele mai noi metode de a produce conținut de calitate, care să îmbunătățească interacțiunea între presă și public. Acesta a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews.