fbpx

„Aici va fi o pădure frumoasă.” Voluntarii Hai Moldova au plantat peste 3 700 de copaci

 „Aici va fi o pădure frumoasă.” Voluntarii Hai Moldova au plantat peste 3 700 de copaci
Susține Ecopresa, distribuie!

Echipa Hai Moldova a plantat, alături de voluntarii locali, peste 3 700 de copaci în localitățile Jevreni, Onițcani, Coșernița și Boșcana.

Potrivit mișcării, au fost implicați peste 500 de voluntari care au plantat copaci de diferite specii: nuc, ulm, frasin, lemn câinesc, sânger, agut, frasin, păducel,  tei, cireș, alun, arțar, mai multe specii de arbuști – în total peste 3 700 de copaci.

„Suntem foarte bucuroși de mulți oameni gospodari și harnici care au ajutat să plantăm acești copaci și o să-i îngrijească după plantare. La acțiune au participat membrii comunităților, elevi, profesori, primari, consilieri raionali și foarte mulți oameni frumoși, voluntari din Chișinău. Ne bucurăm să avem așa o mobilizare superbă a oamenilor din aceste localități”, a spus Nadejda Cebotari, coordonatoarea proiectului Hai Moldova.

„Traseul dintre Onițcani și Slobozia-Dușca, care duce spre Criuleni, e un traseu turistic, cea mai veche șosea a Basarabiei. De mult timp se cerea plantarea copacilor, ca aici să fie o alee frumoasă. Urmează să păstrăm acești copaci, să-i îngrijim”, este de părere Ghenadie Cazacu, consilier raional, Criuleni.

„Eu consider că este foarte important și este bine că inițiativa aceasta a avut loc și în sfârșit se sădesc aici copaci. Peste câțiva ani, aici va fi o pădure frumoasă”, a spus și Tatiana Rotari, locuitoare a satului Jevreni.

Plantările sunt benefice pentru îmbunătățirea calității mediului, oriunde sunt efectuate. Pentru realizarea unui impact cât mai amplu, aceste plantări au urmărit axele principale ale conștientizării protecției mediului: Plantări cu impact ecologic (fâșii de protecție a zonelor riverane,  stoparea eroziunii solului, a alunecărilor de teren); Plantări cu impact social (fâșii de protecție în jurul terenurilor de joacă, a școlilor, a grădinițelor, a spațiilor publice, etc.); Plantări cu impact economic (fâșii de protecție în jurul terenurilor agricole, în jurul sistemelor de irigare, etc.).

  • Astfel, în s. Jevreni am plantat o fâșie de protecție pe un teren erodat pe malul râului Răut (impact ecologic), pe teritoriul gimnaziului și în sat (impact social);
  • în s. Onițcani am plantat o fâșie de protecție pe drumul național pe lângă terenurile agricole și sistemele de irigare (impact economic) și o fâșie de protecție lângă grădiniță (impact social);
  • în s. Coșernița am plantat o fâșie de protecție lângă școală și grădiniță (impact social);
  • iar în com. Boșcana am plantat o fâșie de protecție lângă stadion (impact social).

Plantările au fost organizate cu suportul tehnic și logistic oferit de proiectul Million Trees Moldova, care are misiunea de a planta un milion de copaci în Republica Moldova. Aceste plantări se integrează în campania națională de plantare a unui milion de copaci, inițiat în anul 2017.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!