Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
ACC: Sistemul de canalizare nu este un coş de gunoi
90% din blocajele la rețelele de canalizare sunt provocate de faptul că cetățenii aruncă obiectele solide sau tăioase, vopsea, medicamente, produse cosmetice şi de igienă personală, resturi menajere, materialele grosiere şi alte deşeuri în vasurile WC, în căminele de racord şi de vizitare. Cel puțin asta găsesc muncitorii de la SA „Apă-Canal Chișinău” în timpul lucrărilor de înlăturare a blocajelor și de profilaxie la rețele de canalizare.
ACC spune că deși a atenţionat consumatorii să respecte normele elementare de utilizare a sistemului de canalizare, pe parcursul primului semestru al anului curent, au fost înregistrate 4019 cazuri de blocaje la reţelele de canalizare, în comparație cu 3 957 de blocaje în perioada similară a anului precedent.
Specialiștii de la Apă Canal explică că blocajele împiedică scurgerea apelor și implicit sunt responsabile de nefuncționarea sistemelor la capacitate maximă.
În context, ACC roagă consumatoriisă respecte următoarelor reguli simple:
- niciodata să nu aruncaţi în el resturi de alimente sau orice fel de deşeuri solide, de exemplu: mortarul de ipsos sau de ciment;
- nu se recomandă de aruncat în canalizare cârpe, vată medicinală şi produse de igienă intimă;
- vasele murdare de grăsimi trebuie să fie spălate cu apa calda menajeră, în caz contrar, grăsimile, ajungând în conductele de canalizare, formează depuneri de grăsimi, iar secţiunea liberă a tubului se micşorează şi se înfunda mai uşor;
- Medicamentele nu le aruncaţi în toaletă sau în chiuvetă, pentru că substanţele chimice vor ajunge în apă. Vopseaua pe bază de latex o puteţi arunca la gunoi, dacă o lăsaţi să se usuce complet.
În cazul rețelelor exterioare principiile de bază sunt aceleași. În urma desfundării conductelor exterioare, depunerile cele mai frecvente sunt (deși nu ar trebuie să fie): grăsimile solidificate, detergenții, bucățile de lemn, cârpele, pungile și flacoanele din material plastic, cărămizi, pietre, nisip, nămol și resturi alimentare. Căminele de racordare și de vizitare sunt menite să asigure inspecția și întreținerea rețelei.
În caz de avarieri, blocaje la rețelele interne de canalizare, pentru remedierea avarierii, persoanele sunt îndemnate să se adreseze gestionarului blocului unde locuiesc sau la întreprinderile municipale pentru servicii locative din sector. La fel, în caz de avarieri, blocaje la rețelele de canalizare exterioare, este necesar să fie apelat Serviciul dispeceratul central al SA „Apă-Canal Chișinău” la numărul de telefon 022-25-66-66, 022- 85-77-77.
1 Comment
[…] ACC: Sistemul de canalizare nu este un coş de gunoi apare prima dată în […]
Comments are closed.