Afacere sustenabilă în Moldova: o tânără produce hârtie din deșeuri, apoi o transformă în cărți poștale
Natalia Loșmanschii, o tânără antreprenoare din Chișinău, dezvoltă de 6 ani o afacere neobișnuită – reciclează hârtia și îi dă o nouă viață sub forma cărților poștale și a felicitărilor. A denumit-o Memory on Paper, o adevărată „memorie pe hârtie”.
„Fac hârtie reciclată din resturi de foi desenate, scrise. Chiar am încercat să fac și jucării din carton pentru brad. De asemenea, creez felicitări, cărți poștale din hârtie reciclată. Le desenez, le scanez și le printez”, relatează Natalia.
De la torbe ecologice, la hârtie reciclată
Din dorința de a aduce o schimbare în societate, Natalia și-a început activitatea pornind de la utilizarea materialelor reciclate și renunțând la plastic.
„În primul rând, am vrut să fac o schimbare, oricât de mică, pentru ecosistemul nostru. La început, făceam torbe din stofe utilizate. Peste un timp, am dat de videoclipuri despre fabricarea hârtiei reciclate în condiții casnice. Mi-a plăcut ideea. Și, cu ajutorul soțului, am decis să încercăm o mică afacere, având în vedere că, anual, pentru fabricarea hârtiei se taie între 4 și 8 miliarde de copaci. De asemenea, am fost inspirată de activista de mediu Jane Goodall, care îndemna: „Acționează local și vezi diferența pe care o poți face!””, își amintește Natalia.
Procesul meticulos al transformării hârtiei reciclate
Procesul de transformare a hârtiei este unul meticulos – începe de la colectarea materialelor reciclabile și se încheie cu formarea și uscarea hârtiei, explică Natalia. Ea utilizează o varietate de materie primă – hârtie folosită, desenată, imprimată, cărți, facturi, ghiduri, bilete și alte materiale. Produce din ele o pastă gelatinoasă, pe care apoi o toarnă în forme și o lasă să se usuce pentru a deveni hârtie reciclată.
„În ultima perioadă, am primit donații, inclusiv de la o poligrafie, fâșii de hârtie de o singură culoare. Și experimentez cu ele. Le înmoi, fie că sunt fâșii sau bucăți mai mari, le las să stea într-un lighean cu apă timp de câteva zile. Prefer să le las să se înmoaie timp de 3-4 zile”, explică Natalia.
După aceasta, ajutată de soțul ei, ea mărunțește bine substanța cu un mixer electric pentru construcții. Apoi trece această compoziție prin blender, o mărunțește până obține o pulpă moale și fină din hârtie amestecată cu apă.
„Ulterior, am nevoie de două caserole mari și două rame – una cu plasă, iar alta fără -, de un suport pe care să pun hârtia și de pânza de bumbac, netedă și călcată. În caserole pregătite torn apă practic până la vârf și adaug o cantitate potrivită de pulpă de hârtie.
După, adaug amidon, pentru a asigura o mai bună legare a fibrelor de hârtie și pentru a le face mai flexibile în timpul uscării. După ce amestec bine, pun rama și o scurg, pentru a obține o foaie umedă.
Ulterior, întorc hârtia pe o suprafață de lemn și o pun pe pânză, adăugând încă o pânză deasupra, pentru a forma un strat între hârtie și lemn. Repet acest proces și presez între două bucăți de lemn, cu clame mari, industriale. Pe viitor, intenționez să achiziționez o presă normală pentru hârtie, care va produce foi mai subțiri și mai potrivite pentru imprimare.
După ce apa se scurge și hârtia se presează, scot foile și, cu ajutorul pânzei, agăț fiecare foaie umedă pe un uscător de rufe, una câte una. Se lasă la uscat timp de o zi, două, după care le îndepărtez de pe pânză. Îmi place acest proces de îndepărtare de pe pânză, este un proces plăcut.
Ulterior, calc foile și hârtia este gata. Dacă am nevoie să imprim felicitări, o tai în format A4. Ea este un pic mai mare decât A4, având marginile acestea, de parcă sunt rupte”, povestește Natalia despre procesul de creare a hârtiei reciclate.
Acceptă aproape tot ce se predă la maculatură, dar hârtia trebuie să fie curată, fără lipici sau laminat
Natalia spune că primește destul de frecvent apeluri de la persoane interesate să-i dea spre reciclare hârtie. „Majoritatea cunoscuților și prietenilor îmi spun din timp: „Uite, am o torbă pentru tine. Când pot să ți-o aduc?” Cred că aș vrea să fiu contactată mai des, mai mulți oameni să afle de noi. Acum nu am un loc mare să depozitez hârtie în cantități mai mari. Și, deocamdată, este okay așa cum este. Dar, pe viitor, dacă voi deschide un atelier, voi avea nevoie de mai multă hârtie, vom produce mai mult decât acum.
Aș putea accepta până la 10 kilograme de hârtie folosită, colorată, scrisă, fâșii. Nu contează de care, important este să nu fie murdară, să nu aibă lipici și laminat. Accept și cărți, ghiduri, practic tot ce se duce la maculatură”, spune antreprenoarea.
Dacă aveți hârtie și nu știți ce să faceți cu ea, apelați-o pe Natalia la numărul de telefon: 0790 73 034.
O activitate cu beneficii atât pentru mediu, cât și pentru părinți și copii
Oricine poate încerca să producă hârtie reciclată acasă, ne confirmă Natalia prin experiența ei. „Dacă vrei să încerci să faci hârtie, este posibil. Este o activitate interesantă, chiar și fiica mea de doi ani și jumătate mă ajută și deja cunoaște procesul. Îmi spune: „Iată, eu fac pulpă, presez”, este amuzant. Pe internet, există chiar și video-uri în care se explică cum poți face asta fără blender”, menționează Natalia.
Extinderea afacerii, masterclass-uri, crearea unei comunități de oameni interesați de arta sustenabilă
Tânăra antreprenoare speră să primească mai multă materie primă pe viitor și să-și extindă afacerea, pentru a produce mai multă hârtie reciclată și pentru a-și diversifica gama de produse oferite, inclusiv jurnale și alte articole de papetărie realizate din hârtie reciclată.
„Îmi doresc să organizez masterclass-uri. Pe 13 aprilie, va avea loc primul meu masterclass, împreună cu copiii. De mult mi-am dorit să organizez un astfel de eveniment. Este foarte interesant, educativ și încurajează creativitatea copiilor. Scopul este să-i ajut să adopte un mod de viață mai conștient”, spune Natalia.
Totodată, antreprenoarea își dorește să creeze o comunitate de oameni interesați de arta sustenabilă. „Sunt mulți artiști care aruncă sute de foi de hârtie de care nu mai au nevoie în timpul creării unui singur tablou. Aș vrea să-i motivez pe cât mai mulți artiști să utilizeze hârtia reciclată”, povestește interlocutoarea.
Lucrările Nataliei pot fi găsite online și la diverse târguri
Nu are un magazin al ei, dar o puteți întâlni pe Natalia la târgurile Yarde Sale și IarmarEco, unde vinde o varietate de produse. Prețurile ilustratelor pornesc de la 25 de lei. De asemenea, produsele ei pot fi găsite și pe platforma Etsy, precum și pe rețelele sociale Facebook și Instagram.
8 miliarde de copaci sunt folosiți anual pentru producerea hârtiei
Potrivit unui studiu recent realizat de 8 Billion Trees, între 4 și 8 miliarde de copaci sunt folosiți anual pentru producția de hârtie.
Studiile arată că aproximativ 1,4 miliarde de copaci ajung în gropile de gunoi în fiecare an sub forma ambalajului pentru produse și a altor deșeuri de hârtie.
Peste 200 de milioane de copaci sunt tăiați zilnic pentru a produce hârtie. Aceasta înseamnă că la fiecare 2,5 secunde este tăiat un copac.
Cantitatea de dioxid de carbon (CO2) eliberată în atmosferă atunci când copacii sunt tăiați pentru producția de hârtie este estimată la aproximativ 28 de milioane de tone metrice pe an. Această cantitate reprezintă 20% din toate emisiile globale de CO2 .
În fiecare secundă, se pierde o suprafață de pădure cât un teren de fotbal. Industria forestieră este principalul vinovat de situație – cererea de produse din lemn conduce la distrugerea pădurilor. Dar și alți factori, precum urbanizarea și agricultura, contribuie la menținerea acestei probleme.
În multe cazuri, copacii sunt pur și simplu tăiați cu buldozerul sau arși pentru a face loc unei noi dezvoltări. Drept urmare, nenumărate hectare de pădure se pierd în fiecare an, împreună cu animalele care se adăpostesc în acele păduri.
Ce putem noi să facem?
Reciclarea hârtiei poate ajuta la reducerea cantității de hârtie produsă din lemn tăiat, reducând astfel necesitatea tăierii de copaci pentru producerea de hârtie. Noi putem să:
- reducem consumul de hârtie prin utilizarea mai eficientă și mai rară, iar adoptarea opțiunilor digitale în locul hârtiei pot contribui la scăderea presiunii asupra pădurilor;
- ieșim primăvara și toamna la acțiunile de plantare a copacilor;
- predăm hârtia la puncte de colectare a maculaturii sau să o oferim afacerilor sustenabile care-i oferă o nouă viață, așa cum face și Natalia, prin intermediul afacerii sale Memory on paper;
- optăm pentru alternative de hârtie, cum ar fi hârtia reciclată produsă de Memory on paper;
- conștientizăm impactul consumului de hârtie asupra pădurilor.