Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Staţiile de biogaz au numeroase beneficii pentru mediu. Fermierii pot obţine acum granturi de până la 1 milion USD pentru construcţia lor
Fermierii din sectorul zootehnic care doresc să-şi construiască stații de biogaz şi să-şi instaleze panouri fotovoltaice pot obţine granturi de până la l milion de dolari americani. Solicitantul trebuie să contribuie cu minimum 50% din valoarea proiectului. Cererile şi restul documentelor necesare urmează să fie depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) până la 17 mai.
În special, Ministerul Energiei îi îndeamnă pe fermierii din sectorul zootehnic să solicite granturi pentru construcţia staţiilor de biogaz. Şi explică de ce: „Integrarea în sistem a energiei din biogaz practic nu este limitată”, în timp ce „integrarea în sistemul energetic a energiei solare fotovoltaice este limitată din cauza excesului de energie electrică pe care-l produc centralele electrice solare în timpul amiezii, când consumul este scăzut”.
„Cu cât mai multă energie din biogaz vom avea în sistem, cu atât mai multe centrale solare și eoliene vom putea conecta la rețea”, afirmă reprezentanții instituţiei.
Energia din biogaz soluţionează problema deşeurilor, oferă fertilizanţi ecologici, reduce emisiile de gaze cu efect de seră
Biogazul generează multiple beneficii economice, sociale și de mediu, potrivit Ministerului Energiei și anume:
– Soluționarea problemei deșeurilor;
– Se încadrează în conceptul de economie circulară – cu „zero” deșeuri;
– Oferă infrastructura pentru tratarea deșeurilor periculoase din industria alimentară și demonstrarea inofensivității bunurilor exportate din țara noastră în UE;
– Oferă produse secundare cum sunt fertilizanții ecologici;
– Creează locuri de muncă permanente la noi în țară;
– Energia produsă este stabilă și nu depinde de soare sau vânt;
– Centralele electrice pe biogaz se încadrează în conceptul de energetică distribuită;
– Centralele pe biogaz pot echilibra sistemul energetic datorită capacității de stocare a biogazului;
– Biogazul sau biometanul, cum i se mai spune, poate fi injectat în rețeaua de gaze naturale;
– Cogenerarea pe biogaz produce energie electrică și energie termică;
– Obținem economii de energie primară datorită cogenerării la randament înalt;
– Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră datorită captării metanului.
Diverse tipuri de deşeuri pot fi utilizate ca surse de biogaz
Surse de biogaz pot fi gunoiul de grajd, găinațul, deşeurile provenite din canalizare, resturile vegetale, cele de la abatoare sau din instalațiile de procesare a laptelui sau alimentelor. Prin fermentarea acestor deşeuri, majoritatea compușilor poluanți sunt reduși la elemente de bază. Ceea ce rămâne în tancurile de fermentare la sfârșitul procesului, numit „digestat”, este un îngrășământ natural, ușor de asimilat de către plante.
Ministerele Agriculturii şi Energiei îi încurajează pe fermierii din sectorul zootehnic să-şi depună dosarele la concurs. Acesta este primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI („Investiții pentru guvernanță, creștere și reziliență în agricultură”), finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Scopul proiectului este modernizarea exploatațiilor zootehnice, inclusiv prin eficientizarea energetică.