Guvernul a anunțat ce compensații vor primi consumatorii vulnerabili energetic în facturile pentru gaze naturale și energie termică
Statul va compensa până la 58% din tarifele pentru gaze naturale, energie termică și energie electrică, folosită pentru încălzire în sezonul rece actual. De compensații direct în factură vor beneficia familiile cu venituri mici. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern.
Astfel, în cazul gazelor naturale, va fi compensat de către stat tariful pentru primii 180 m3/lună sau pentru primii 90 m3/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensație sub formă de plată monetară lunară (ajutorul pentru perioada rece a anului – APRA).
Vor plăti un tarif mai mic decât cel stabilit de furnizorul de gaze naturale familiile care s-au încadrat în categoriile de vulnerabilitate energetică: extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută. Aceste categorii sunt atribuite după ce persoanele se vor înscrie pe platforma compensatii.gov.md.
Persoanele care s-au încadrat în categoria de vulnerabilitate extremă vor achita, în limita plafonului de 180 m3/lună, un tarif de 12 lei/m3, cele care s-au încadrat în categoria de vulnerabilitate foarte ridicată – 12,2 lei/m3, în categoria de vulnerabilitate ridicată – 12,4 lei/m3, în categoria medie – 12,6 lei/m3, în timp ce familiile care sunt în categoria de vulnerabilitate scăzută vor plăti un tarif de 17 lei/m3 de gaze naturale. Consumatorii casnici cărora li s-au atribuit categoriile de vulnerabilitate scăzută sau fără vulnerabilitate vor achita integral prețul furnizorului de gaze naturale, adică 18,07 lei/m3. Astfel, pentru familiile incluse în categoria de vulnerabilitate extremă statul va compensa 1/3 din tarif.
Majoritatea beneficiarilor incluși în categoria de vulnerabilitate extremă și categoria de vulnerabilitate foarte ridicată vor beneficia de compensație în valoare de 800 de lei sau și de compensație sub formă de bani (800 de lei) și de compensația în factură plafonată la 90 m3/lună.
Energia termică va fi compensată până într-un plafon de 1,3 gigacalorii pe lună sau până într-un plafon de 0,9 Gcal/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensație sub formă de plată monetară lunară (800 de lei). Pentru familiile care sunt încadrate în categoria de vulnerabilitate extremă, statul va compensa 58% din tariful pentru căldură. Astfel, consumatorii din această categorie vor plăti, în limita plafonului, 1 450 de lei pentru o gigacalorie, în loc de 3 457 lei/Gcal, prețul Termoelectrica.
Majoritatea beneficiarilor incluși în categoria extremă și categoria de vulnerabilitate foarte ridicată vor beneficia de compensație sub formă de plată monetară lunară de 800 de lei sau și de compensație sub formă de plată monetară lunară, și de compensație în factură plafonată la 0,9 Gcal/lună.
Compensația pentru energia electrică va fi acordată pentru un volum maxim consumat de 1 500 kW/h pe lună sau de 750 kWh/lună în cazul beneficiarilor de compensații sub formă de plată monetară lunară, pentru consumatorii casnici care întrunesc cumulativ următoarele condiții:
1. Energia electrică reprezintă principala sursă de încălzire în perioada rece a anului, conform cererii depuse;
2. Consumatorii casnici au înregistrat un consum mediu lunar de energie electrică de cel puțin 250 kWh/lună în perioada rece precedentă;
3. Consumatorii casnici nu sunt conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau au înregistrat un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 Gcal/lună în perioada rece precedentă;
4. Consumatorii casnici au înregistrat un consum la gazele naturale mai mic de 50 m3 pe lună în perioada rece precedentă.
Pentru consumatorii casnici, cărora li s-a atribuit categoria de vulnerabilitate extremă, statul va compensa 35% din tariful pentru energie electrică. Astfel, în loc de un tarif de 2.39 lei pentru 1 kW/h, stabilit de Premier Energy, familiile din această categorie vor plăti 1,54 de lei pentru kW/h.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, aproximativ 80% din gospodăriile beneficiare de compensații vor achita un preț compensat al energiei similar cu cel din anul trecut.
Categoria de vulnerabilitate energetică va fi atribuită automat de către sistemul informațional compensatii.gov.md, începând cu 26 noiembrie curent, conform unor criterii aprobate de Guvern. Cetățenii vor putea vizualiza categoria atribuită în cabinetul personal, în primele zile ale lunii decembrie. Categoria de vulnerabilitate energetică se va stabili în baza raportului exprimat în procente dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea sursei de energie. Există 7 categorii de vulnerabilitate pentru sezonul rece 2023-2024.
Până în prezent, au fost depuse circa 650 de mii de cereri pe platforma compensatii.gov.md. Cetățenii mai au timp să depună cererea online până pe 25 noiembrie curent, pentru a beneficia de compensații inclusiv pentru luna noiembrie.
Cererea va putea fi depusă și după 25 noiembrie, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare. Persoanele care nu dispun de calculatoare sau telefoane performante sau nu au abilități necesare ca să se înregistreze în sistem se pot adresa asistentului social sau bibliotecarului din localitate. Și specialiștii din cadrul centrelor unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS) de la sate sunt gata să ofere ajutor în acest sens.