fbpx

Există suficiente resurse de apă pe planetă, dar acestea sunt irosite și poluate. De Ziua Mondială a Apei, Ministerul Mediului lansează un mesaj

 Există suficiente resurse de apă pe planetă, dar acestea sunt irosite și poluate. De Ziua Mondială a Apei, Ministerul Mediului lansează un mesaj

Râul Nistru la Soroca. Sursa foto: Vadim Șterbate

Susține Ecopresa, distribuie!

În ultimii o sută de ani, utilizarea apei a crescut de peste două ori mai repede decât populația. Există suficiente resurse de apă pe planetă pentru toată lumea, dar acestea sunt prea mult irosite, poluate și gestionate nesustenabil. De Ziua Mondială a Apei, marcată la 22 martie, Ministerul Mediului îndeamnă fiecare persoană să întreprindă măsuri adecvate privind protecția și utilizarea durabilă a resurselor de apă și să se concentreze pe modul în care folosesc, consumă și gestionează apa.

Anvelope uzate aruncate în râul Bâc. Arhiva personală
Anvelope uzate aruncate în râul Bâc, afluent al Nistrului

Resursele de apă devin din ce în ce mai importante, iar în contextul schimbărilor climatice deficitul de apă ne afectează pe toți”, menționează Ministerul Mediului, într-un comunicat distribuit cu prilejul Zilei Mondiale a Apei. Obiectivul marcării Zilei Mondiale a Apei constă în a sensibiliza populația asupra provocărilor cu care se confruntă managementul integrat al  resurselor de apă.  

Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură și gest contează!” este mesajul de Ziua Mondială a Apei din acest an. În context, Ministerul Mediului îndeamnă să promovăm dezbaterile și informațiile privind criza apei și calitatea acesteia, atitudinea și soluțiile pe care trebuie să le adoptăm pentru a preveni sau a atenua efectele negative asupra resursei de apă.   

Cadrul național de politici, și anume Legea apelor nr. 272 din 2011, stipulează că unul dintre principiile de gestionare a resurselor de apă este principiul folosinței durabile a apei în sensul că necesitățile generațiilor prezente și viitoare trebuie să fie luate în considerare la folosința și protecția apelor.

Mai mult nămol decât apă în râul Bâc

 

Ministerul Mediului atenționează că deficitul de apă afectează deja fiecare continent. Ne confruntăm cu o criză a apei la nivel global. Conform tendințelor, cererea de apă ar putea depăși cu 40% oferta către anul 2030. Astfel, este necesar să fie consolidate eforturile pentru a atenua efectele negative asupra resurselor de apă. 

Asigurarea cu surse de apă sigure și sanitație adecvată este vitală pentru sustenabilitatea mediului, incluziunea socială și dezvoltarea economică. Apa unește toate sectoarele – trece peste hotare și granițe. În acest sens, este necesar să fie unite eforturile pentru politici adecvate în domeniul apei și a schimbărilor climatice întru obținerea rezultatelor benefice”, se menționează în comunicatul Ministerului Mediului.

Copaci căzuți în râu - îngreunează cursul apei. Arhiva Personală
Copaci căzuți în râul Bâc îngreunează cursul apei

Pădurile, la fel de importante în atenuarea schimbărilor climatice

În contextul în care omenirea marchează pe data de 21 martie Ziua Internațională a Pădurilor, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, atenționează că pădurile sunt la fel de importante în prevenirea și atenuarea schimbărilor climatice. „Atunci când bem un pahar cu apă, construim case, citim cărți copiilor, ne bucurăm de o cină în familie, nu facem neapărat legătura între aceste mici bucurii și pădure. Și totuși, viața, sănătatea și confortul nostru depind mult mai mult de păduri decât ne-am fi imaginat. Pădurile împiedică eroziunea solului, secarea apelor de suprafață și reduc emisiile de carbon. Secetele, devenite mai lungi și mai frecvente, ne afectează agricultura și economia și ne arată cât de vulnerabili suntem la efectele schimbărilor climatice, cauzate inclusiv de lipsa pădurilor”, menționează șefa statului într-un mesaj postat pe rețelele sociale cu prilejul Zilei Internaționale a Pădurilor.

Sursa foto: natura.md

Maia Sandu reamintește despre importanța Programului Național de Împădurire. Potrivit documentului, până la sfârșitul anului 2032, pădurile trebuie să constituie cel puțin 25% din teritoriul Republicii Moldova. La momentul actual, acest indicator este de numai 11%.

Restabilirea suprafețelor de păduri va îmbunătăți volumul de apă în râuri, iazuri și fântâni, va spori fertilitatea solurilor și va restabili flora și fauna din Moldova. Programul național de împădurire ne va ajuta să devenim carboneutri, iar sectorul agricol, la fel, se va bucura de multe beneficii”, subliniază Maia Sandu.

Șefa statului apreciază deschiderea autorităților publice locale care au alocat terenuri pentru împădurire până în prezent și, totodată, încurajează cât mai multe primării să se alăture acestei inițiative. „Autoritatea pentru silvicultură a reușit deja să identifice 22.677 ha pentru înființarea noilor plantații forestiere, iar mai mult de jumătate dintre ele se găsesc pe terenurile autorităților publice locale. Cu eforturi comune, putem lăsa generațiilor viitoare o țară mai verde și un mediu de trai mai prosper”, consideră Maia Sandu.

Petru Tătaru, secretar general la Ministerul Mediului, amintește că, în perioada 15 martie – 15 aprilie 2023, este marcată „Luna pădurii”. În acest context, au loc acțiuni de plantare pe tot teritoriul țării, cu participarea instituțiilor statului și a societății civile. „Pe această cale, îndemn și încurajez ca toți să participăm la campania de înverzire a plaiului, la plantări masive pentru un viitor curat și prosper!”, menționează Petru Tătaru.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Pădurilor, la Chișinău au fost prezentate monografia „Arbuști fructiferi netradiționali”, dar şi seria „Ghid fotografic dedicat plantelor medicinale din flora spontană și autohtonă”, ambele ediții fiind rodul muncii angajaților Grădinii Botanice Naționale „Alexandru Ciubotaru”.

 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari