Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
DOC/ Ce spune Moldsilva despre stoparea lucrărilor silvo-tehnice în păduri
Moldsilva anunță că din 27 martie 2020 au fost sistate toate lucrărilor silvo-tehnice în fondul forestier de stat. Potrivit unui mesaj postat pe rețele sociale, decizia de sistare a fost luată pentru asigurarea securității personalului implicat la efectuarea lucrărilor date.
„Cu siguranță că decizia de sistare a lucrărilor silvotehnice nu a fost o decizie ușoară, iar adoptarea ei ține, în exclusivitate, de evaluarea situației epidemiologice, a impactului forței de muncă și a unor criterii ce suportă amânarea temporară”, afirmă reprezentanției instituției.
Totodată, în mesajul postat Moldsilva susține că stoparea tăierilor poate avea în perspectivă efecte foarte grave pentru țară.
„În perioadele următoare (5-6 luni), vom putea urmări fenomene negative ca deficitul lemnului de foc și creșterea prețului la lemnul de foc, „piața neagră a lemnului și speculații în acest sens”, „tensiuni sociale cauzate de lipsa lemnului”, intensificarea ilegalităților și a tăierilor ilicite prin care vor fi afectate pădurile. În primul rând, vor suporta acest impact categoriile cele mai vulnerabile – pădurile primăriilor, vegetația forestieră din afara fondului forestier (perdelele forestiere de protecție de toate tipurile, spațiile verzi etc.)”, susțin reprezentanții agenției.
Aceștia mai afirmă că de la stoparea lucrărilor silvotehnice vor avea de suferit și muncitorii, preponderent, din zona rurală, care muncesc la pădure pe timp de iarnă pentru a câștiga bani și lemne.