Grădinăritul la oraș. Ghid cu practici simple de creștere a legumelor sau plantelor la balcon, în casă ori în curtea oficiului
Grădinăritul și horticultura vor putea fi practicate nu doar în spațiul rural, dar și în cel urban. Acum, oricine poate să cultive legume sau să planteze flori, chiar dacă se află în oraș. Acest lucru este posibil datorită unor practici simple, precum realizarea de „paturi ridicate” – construcții ce permit amenajarea grădinilor chiar și în cartierele urbane dens construite și puțin înverzite, sau realizarea unor „paturi spiralate”, ce permit organizarea eficientă a grădinăritului chiar și într-un spațiu limitat. Mai mult, cetățenii pot crea propriile lor colectoare de ape pluviale. Aceste practici sunt descrise în ghidul recent elaborat, intitulat „Soluții DIY pentru grădinărit urban”. Grădinăritul poate fi practicat la balcon, în casă, în curtea proprie, dar și în spațiile publice comune.
Ghidul cuprinde 10 soluții DIY (Do it Yourself = Fă-o singur/ă), eficiente pentru dezvoltarea spațiilor urbane de grădinărit și horticultură. Așadar, soluțiile pot fi folosite pentru creșterea plantelor, gestionarea rațională a resurselor naturale, susținerea biodiversității și amenajarea teritoriului pentru oamenii care intenționează să creeze sau să completeze spațiul deja existent destinat grădinăritului sau horticulturii urbane.
„Implementarea celor mai bune practici de horticultură urbană va permite orașelor să devină mai autonome, mai rezistente la noile provocări ale timpului de război, în special riscurile de securitate alimentară”, scrie Tetiana Lebukhorska, inițiativa „Sady Peremohy” a proiectului SURGe.
Fiecare idee este însoțită de fotografii reprezentative și de prezentarea materialelor și echipamentelor necesare, care sunt ieftine și accesibile. De asemenea, fiecare idee este explicată amănunțit, pentru a putea fi pusă în aplicare cu ușurință.
Mai mult, majoritatea soluțiilor prezentate în ghid au fost testate în spațiul de grădinărit și horticultură urbană „Rozsadnyk” din Lviv.
Acestea sunt prietenoase mediului, adică urmează logica și modelul ecosistemelor naturale, și susțin adaptarea la consecințele schimbărilor climatice – scrie EcoVisio într-o postare de prezentare a ghidului.
Ghidul a fost realizat prin colaborarea a trei ONG-uri: „Plato” din Ucraina, „EcoVisio” din Moldova și „Internationaler Arbeitskreis e.V.” din Germania. Ghidul poate fi descărcat gratuit la acest link.