Republica Moldova a început să exporte mere în India. Primul lot a ajuns la destinație
Republica Moldova a început să exporte mere în India. Primul container cu mere moldovenești din recolta anului 2022 a ajuns în țara asiatică, iar altele patru vor ajunge la destinație până la sfârșitul lunii. Merele au făcut peste 7500 de km pe cale maritimă și au ajuns în 40 de zile.
Potrivit Guvernului, exportul celor cinci containere cu mere în India a fost susținut prin eforturile Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, conjugate cu cele ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, care a acordat asistența necesară pentru îndeplinirea cerințelor fitosanitare existente în India.
„Facilitarea accesului exportatorilor moldoveni pe noi piețe de desfacere este una dintre prioritățile strategice ale Guvernului Republicii Moldova, în special după perturbarea lanțurilor logistice şi închiderea unor piețe considerate tradiționale. Deschiderea unei noi piețe pentru merele moldovenești este un succes al eforturilor coordonate între sectorul public și cel privat”, susține prim-ministra Natalia Gavrilița.
Livrarea celor 100 de tone de mere a fost posibilă după ce Republica Moldova a fost inclusă în Ordinul privind carantina plantelor din India, care reprezintă lista țărilor autorizate pentru exportul de mere. Primele exporturi au fost efectuate de către doi producători agricoli, membri ai Asociației Moldova-Fruct.
Mai multe evenimente dedicate promovării exporturilor în India au loc în aceste zile în Mumbai și Chennai, cu participarea unei delegații din Republica Moldova, formată din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, mediului privat și Proiectului de Reziliență și competitivitate rurală, finanțat de USAID, care sprijină efortul de accesare a piețelor netradiționale.
Dacă în anul 2020 merele moldovenești au fost exportate în 11 țări, anul trecut acestea au ajuns la 30 de destinații. Anterior, marea majoritate a exporturilor de mere era concentrată pe o singură piață, în schimb, actualmente, exportul pe piețe îndepărtate pe cale maritimă a devenit o practică frecventă. Această diversificare presupune standarde mai ridicate de calitate, o logistică mai complicată și cunoașterea specificului noilor piețe.
În anul 2022, au fost create condiții mai bune pentru exporturile agricole moldovenești pe piața Uniunii Europene: a fost instituit Coridorul Verde pentru exportul produselor perisabile, a fost încheiat acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri și a fost obținută dublarea cotelor scutite de taxele vamale pentru mere, cireșe, prune, roșii, usturoi, struguri de masă și suc de struguri.