Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Premieră pentru Moldova! Iubitorii de natură pot vedea, în direct, cum se alimentează păsările sălbatice la o hrănitoare
Premieră pentru Republica Moldova. Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a instalat o cameră video care transmite în direct, pe platforma youtube.com, cum se alimentează păsările sălbatice la o hrănitoare din raionul Sângerei. Transmisiunea live are loc non-stop, în timp real și surprinde diferite păsări, printre care gaițe, pițigoi și vrăbii de câmp.
Pentru a admira păsările și a vedea cum se hrănesc ele, puteți accesa acest link, care este gratuit.
Contactată de ecopresa.md, Silvia Ursul, vicepreședinta Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, a menționat că, prin această acțiune, membrii SPPN și-au dorit să ofere tuturor celor interesați oportunitatea de a urmări în direct activitatea păsărilor sălbatice la o hrănitoare reală. „Acest lucru este deopotrivă relaxant și educativ: cei care urmăresc transmisiunea live pot vedea multe păsări frecventând același loc, pot învăța și deosebi mai ușor speciile, pot observa fiecare cu ce se hrănește. Urmărirea lor este reconfortantă pentru psihicul uman. În plus, acest livecam are avantajul de a ne transpune acolo, în inima naturii, ne oferă peisaje de iarnă cât se poate de autentice, fără a părăsi confortul casei noastre. Este de ajuns doar să ne conectăm și să privim după bunul plac”, a spus Silvia Ursul.
Hrănitoarea este instalată în grădina unei voluntare a SPPN. „Prin intermediul camerei video aflăm o sumedenie de informații noi: atât publicul larg are ocazia de a vedea în mod real diverse specii de păsări, cât și publicul mai avansat are oportunitatea de a estima diversitatea speciilor de păsări din vecinătatea hrănitorii”, a adăugat Silvia Ursul.
Totodată, vicepreședinta SPPN susține că în primăvara anului viitor ar putea fi instalată o asemenea cameră de filmat într-un cuib artificial, pentru a urmări dezvoltarea puilor. Totuși, acces la video ar putea avea doar cercetătorii din domeniu.