Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Pădurile din Moldova ar putea fi clasificate după conceptul „Păduri cu Valoare Ridicată de Conservare”
O parte din pădurile Republicii Moldova ar putea beneficia de protecţie deosebită şi promovare datorită funcţiilor pe care le asigură pentru mediul înconjurător. Aceasta pentru că în Moldova urmează să fie aplicat conceptul de „Păduri cu Valoare Ridicată de Conservare” (PVRC) din cadrul standardului internaţional de certificare Forest Stewardship Council.
Potrivit Agenției „Moldsilva”, discuțiile la acest subiect deja au început sub egida Băncii Mondiale. Pe această platformă de discuţii şi argumente pro şi contra se vor regăsi experţi internaţionali nominalizaţi de Banca Mondială, Agenţia „Moldsilva”, mediul academic, instituţii guvernamentale şi ONG-uri de mediu. Această perioadă de consultări, discuţii, argumentări, studiu de caz şi prevederi clare urmează să se încheie cu elaborarea unui Studiu (ghid) de identificare a acestor păduri.
Ulterior, urmează să fie adoptată şi decizia de aplicare a Conceptului „Păduri cu Valoare Ridicată de Conservare”, iar acestea ar putea beneficia de implementarea unui program de monitorizare care să urmărească realizarea acestor obiective, dar şi de gestionarea complexă pentru menţinerea sau sporirea valorilor identificate.
Studiul de caz pentru adoptarea unei decizii clare de apartenenţă a pădurilor, conform acestor criterii, ar urma să se încheie pe parcursul anului viitor.
Sub incidența conceptului PVRC cad anumite păduri care îndeplinesc funcţii critice nu doar sub aspect de biodiversitate, dar, prioritar, din punct de vedere social, cultural sau ecologic. Evaluarea fondului forestier în scopul identificării Pădurilor cu Valoare Ridicată de Conservare este obligatorie pentru orice păduri ce sunt supuse procesului de certificare.