Trecerea la gaze lichefiate nu este cea mai bună idee. Pentru orice container cu gaz lichefiat, în atmosferă sunt eliberate 70 kg de CO2
Consumul tot mai mare de gaze lichefiate din Europa vine cu un cost uriaș, și nu despre finanțe este vorba, scrie stiripesurse.ro, cu referire la BBC. Datele oficiale arată că importurile de gaze lichefiate au crescut cu 65% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar asta se traduce printr-o creștere a emisiilor de carbon de zece ori mai mare decât până acum.
Pentru a lichefia gazul, este nevoie ca acesta să fie răcit la -160 de grade Celsius. Odată lichefiat, acesta își reduce volumul de 600 de ori, ceea ce îl face mult mai ușor de transportat. Și, chiar dacă emisiile de carbon din atmosferă sunt aceleași și în cazul gazelor lichefiate, și a celor care erau transportate prin conducte, cantitatea de energie consumată pentru a le crea este semnificativă.
Practic, pentru orice container cu gaz lichefiat în atmosferă sunt eliberate circa 70 de kilograme de dioxid de carbon CO2, de 10 ori mai mult decât în cazul gazului transportat prin conducte. Iar aceasta înseamnă peste 35 de milioane de tone de CO2 emise în atmosferă numai în anul 2022. Ironia este că 16% din cantitatea de gaz lichefiat provine tot din Rusia, iar aceasta înseamnă nu doar fonduri pentru război, ci și pierderea unui război cel puțin la fel de grav, cel climatic.