fbpx

Noi atacuri asupra Centralei nucleare de la Zaporojie. Agenția de Mediu face precizări despre fondul radioactiv din Moldova

Susține Ecopresa, distribuie!

Nivelul fondului radioactiv în Republica Moldova este unul stabil, anunță Agenția de Mediu. Astfel, nu există riscuri de expunere la radiații ionizante. Precizările sunt făcute în contextul unor noi explozii la Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina. Agenția Internațională pentru Energie Atomică susține că astăzi au avut loc două explozii în apropierea unui canal ce transportă apă de la un rezervor către complexul de reactoare.

Situl Centralei nucleare din Zaporojie a fost afectat săptămâna aceasta de mai multe bombardamente și explozii. Experții ONU, prezenți la centrală, au raportat astăzi două explozii care au avut loc în apropierea unui canal ce transportă apă de la un rezervor către complexul de reactoare, pentru sistemul de răcire al centralei – un element esențial pentru securitatea nucleară.

În contextul atacurilor asupra Centralei nucleare din Zaporojie din ultimele zile, care au sporit îngrijorările cu privire la un posibil dezastru nuclear, Agenția de Mediu vă informează că nu există riscuri iminente pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante. Valorile fondului radioactiv sunt la nivelul natural caracteristic teritoriului țării”, informează Agenția.

Cu privire la monitoringul radioactivităţii mediului pe teritoriul Republicii Moldova, Agenția de Mediu efectuează zilnic monitorizarea echivalentului dozei ambientale a radiației gama (fondul radioactiv al mediului) înregistrat la șapte stații cu monitorizare manuală (or. Soroca, or. Fălești, s. Cornești, s. Bravicea, or. Comrat, or. Leova, s. Bălțata), cu ajutorul dozimetrelor portabile UltraRadiac și DRG și la cinci stații cu monitorizare automată – în regim continuu (or. Ștefan-vodă, or. Bălți, or. Chișinău, or. Briceni și or. Cahul).

Astăzi, 28 septembrie, până la ora 08.00, valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală erau de 0,10 μsv/h – la staţia Bălțata (minima) și 0,17 μsv/h – la stația Comrat (maxima).

Valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare automată: minima – 0,11 μsv/h – la staţia Chișinău, la ora 00.20 și maxima 0,15 μsv/h – la staţia Ștefan Vodă, la ora 05.50.

Limita de avertizare pentru teritoriul țării este de 0,25 microSievert/h și a fost stabilită de Ministerul Sănătății.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu