Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Două tomberoane s-au aprins în Chișinău. „Nu aruncați la gunoi deșeuri ușor inflamabile!”
Două tomberoane cu gunoi s-au aprins ieri în Chișinău. Tomberoanele din plastic pentru colectarea deșeurilor sortate la sursă a fost făcute praf după ce s-ar fi aprins de la mucuri de țigară nestinse. În acest context, Regia „Autosalubritate” îndeamnă cetățenii să nu arunce la tomberoane deșeuri ușor inflamabile sau combustibile pentru a reduce riscul producerii de incendii.
„Mucurile de țigară nestinse, aruncate peste deșeurile vegetale, cât și materialele din produse petroliere (peliculă, plastic, cauciuc etc.), stocate în tomberoanele de la platforme, pot deveni o sursă de aprindere atât a conținutului tomberonului, dar și a tomberonului propriu-zis, provocând pagube materiale semnificative întreprinderii”, atenționează Regia „Autosalubritate”.
Asemenea cazuri au avut loc ieri în capitală. Unul dintre tomberoane s-a aprins pe strada Nicolae Zelinski din sectorul Botanica, iar celălalt – pe strada Dante Alighieri, la Buiucani.
„Arderea deșeurilor reprezintă un pericol enorm pentru că, în timp ce sunt arse, deșeurile eliberează substanțe chimice sub forma unor compuși extrem de toxici pentru organismul uman și pentru natură. De exemplu, plasticul ars emană dioxine: unele dintre cele mai periculoase substanțe generate de om. Cauzează cancer, probleme de imunitate și reproductive, dar și alte afecțiuni. Nu au gust sau miros, iar marea problemă este că sunt bioacumulative, așa că sunt stocate în organism pe termen foarte lung”, menționează reprezentanții „Autosalubritate.
Totodată, pentru contracararea cazurilor de incendiere la sectoarele gestionate de către întreprindere, în special la poligonul municipal de deșeuri din Țânțăreni, a fost întreprins un set întreg de măsuri antiincendiare. Prin urmare, au fost desfășurate instrucțiuni pentru pregătirea efectivului privind modul de intervenție în caz de incendiu.