Studiu: Fără reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, este posibilă o extincție în masă în oceane
În lipsa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, speciile care trăiesc în oceane ar putea dispărea până în anul 2300, similar cu o extincție în masă care a avut loc în urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani, avertizează un studiu publicat joi în prestigioasa revistă Science, citat de hotnews.ro.
Dar limitarea încălzirii globale la 2°C peste nivelul din era preindustrială ar putea evita acest scenariu catastrofal, au declarat cercetătorii, citați de AFP.
Cercetătorii au folosit modele pentru a analiza legătura dintre încălzirea globală, scăderea rezultată a cantității de oxigen din apă și cantitatea de O2 necesară pentru supraviețuirea speciilor.
Astfel de proiecții ale riscurilor de extincție în oceane sunt deosebit de complicate de studiat și au fost foarte rar formulate până acum.
Dar rezultatele sunt alarmante: dacă emisiile de gaze cu efect de seră din cauza încălzirii globale continuă să se accelereze, oceanele ar putea suferi o extincție în masă până în anul 2300 asemănătoare celei din Permian.
În cadrul acelui eveniment catastrofal, biodiversitatea marină a fost redusă la un minim absolut, din cauza unei combinații de temperaturi în creștere și a scăderii oxigenului din oceane, o traiectorie care este în curs de desfășurare și în prezent.
În acest scenariu, oceanele tropicale ar pierde cele mai multe specii, dar multe specii din aceste zone ar migra în alte regiuni pentru a supraviețui.
Speciile polare, pe de altă parte, ar dispărea în masă, fără a avea unde să se ducă.
Potrivit studiului, un scenariu care limitează încălzirea la 2°C ar “reduce gravitatea extincțiilor cu 70%, evitând extincțiile în masă”.
Acordul de la Paris, textul internațional de referință, stabilește obiectivul de a limita încălzirea globală “cu mult sub 2°C față de nivelurile preindustriale” și, dacă este posibil, la +1,5°C.
Potrivit experților ONU în domeniul climei (IPCC), acest obiectiv este “inaccesibil” în contextul actualelor angajamente internaționale.
“Deoarece extincțiile marine nu au progresat la fel de mult ca cele de pe uscat, societatea noastră are timp să întoarcă soarta în favoarea vieții din oceane”, au scris oamenii de știință într-un articol de comentarii care însoțește studiul.
“Unde anume se situează viitorul nostru între cel mai bun și cel mai rău scenariu va fi determinat de alegerile societale făcute”, au adăugat ei.