Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
În martie au fost efectuate mai multe probe de apă în capitală. Datele prezentate de „Apă-Canal Chișinău”
În luna martie, „Apă-Canal Chișinău” a prelevat aproape 16 mii de probe de apă pentru efectuarea controlului calității. Aceasta este cu aproape 1500 de probe mai mult decât în luna februarie, anunță furnizorul de apă.
Potrivit „Apă-Canal Chișinău”, calitatea apei este monitorizată zilnic de către furnizorul de apă, înainte de pomparea în reţeaua de distribuție a mun. Chişinău la peste 25 parametri fizico-chimici şi bacteriologici.
Calitatea apei este monitorizată la două laboratoare: Laboratorul Stației de apă Nistru (LSN) şi Laboratorul apă potabilă (LAP). Pentru stabilirea indicilor sanitaro-igienici se utilizează 37 de metode analitice validate. Probele de apă sunt prelevate din fluviul Nistru, punctele de recepţie a apei la etapele de tratare a Staţiei de tratare or. Chişinău şi Staţia de apă Nistru, rezervoarele de apă potabilă, reţeaua centralizată de distribuţie a mun. Chişinău, fântânile arteziene şi fântânile cu izvor local, aflate în gestiunea ACC, precum şi cele din apeductele nou-construite, care ulterior se conectează la sistemul centralizat municipal, după înlăturarea scurgerilor, a plângerilor clienţilor, de la agenţi economici şi persoane fizice.
Calitatea apei în procesul de tratare şi în sistemul public de alimentare cu apă potabilă este verificată lunar la toţi parametrii indicaţi în actele normative existente şi în conformitate cu graficele de prelevare a probelor şi efectuare a investigaţiilor de laborator, aprobate de Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău.