Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chișinău
Un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice – EMIS – va fi lansat în Chişinău. Sistemul va fi dezvoltat în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”.
EMIS permite monitorizarea continuă, de la distanţă, a consumului de apă, precum şi de energie electrică şi termică. Sistemul inteligent generează alerte în cazul consumurilor peste normă de resurse energetice şi permite intervenţia rapidă în caz de avarii sau de consum fraudulos de energie. EMIS dezvoltă de asemenea rapoarte statistice despre consumul real de energie pe perioade concrete.
„Sistemul permite reducerea și controlul costurilor legate de energie și apă, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, consolidarea responsabilității sociale, asigurarea monitorizării și controlului tuturor variabilelor care afectează performanța energetică a instalaților și clădirilor în ansamblu. Totodată, asigurarea funcționării unui EMIS eficient depinde de angajamentul continuu al factorilor de decizie de toate nivelurile”, a declarat Simion Berzoi, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului Oraşe verzi durabile.
Pentru început, EMIS va fi lansat într-un număr restrâns de instituții cu menire socială din Chişinău: şcoli, grădiniţe, spitale, pentru ca ulterior să fie extins la nivel urban. Instituțiile vor fi selectate în echipă cu autoritățile publice locale din Chişinău. În clădirile selectate urmează a fi instalate contoare smart care vor transmite continuu date despre consumul de energie pe platforma web www.emis.md. Accesul la date va fi stratificat şi posibil în bază de înregistrare.
EMIS a fost dezvoltat și lansat de PNUD în Croația în 2006 și este replicat în prezent în peste 13.000 de clădiri publice din ţară. Ulterior, modelul EMIS a fost replicat și în Bosnia, Herțegovina, Serbia.
Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.