fbpx

Gavriliță, despre importul metalelor uzate: Deciziile vor fi adoptate de autoritățile Republicii Moldova pentru fiecare întreprindere în parte

 Gavriliță, despre importul metalelor uzate: Deciziile vor fi adoptate de autoritățile Republicii Moldova pentru fiecare întreprindere în parte

Foto: seenews.com

Susține Ecopresa, distribuie!

După ce s-a aflat că Republica Moldova a expediat o scrisoare către Uniunea Europeană prin care se cere amânarea implementării Pactului Verde și a cărei beneficiar ar fi uzina metalurgică din Rîbnița, Natalia Gavriliță afirmă că „includerea Moldovei pe o lista neagră din cauza activității unei întreprinderi din stânga Nistrului este un precedent extrem de periculos pe care nu îl putem accepta”.

„Decizia UE vine pe fundalul unor intenții de a atrage investiții în piața metalurgică din Moldova care ar sparge monopolul uzinei de la Rîbnița în utilizarea metalelor colectate pe teritoriul Republicii Moldova, fapt care descurajează aceste investiții. Deciziile referitor la importul metalelor vor fi adoptate de autoritățile Republicii Moldova pentru fiecare întreprindere în parte”, susține Gavriliță.

Totodată, prim-ministra a venit și cu o replică la declarația Asociației Promo-LEX care au spus că regretă declarația Prim-Ministrei Natalia Gavriliță privind presupusul interes al Republicii Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița în condițiile evitării abordării problemelor și a cazurilor grave de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Potrivit Nataliei Gavriliță, acuzația nu corespunde adevărului, iar subiectul se află în permanență pe agenda Cabinetului de miniștri și, în special, a Biroului politici de reintegrare.

CITEȘTE ȘI Guvernul îi cere UE să reia exportul deșeurilor de metale în Moldova. Principalul beneficiar este Uzina din Râbnița

Precizăm că într-o conferință de presă din 26 ianuarie Natalia Gavriliță a confirmat că s-a adresat Uniunii Europene cu solicitarea de a permite aducerea în Republica Moldova a deșeurilor uzate, asumându-și că vor fi respectate toate cerințele impuse de UE, printre care, capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil și realizarea unui audit independent al întreprinderii la care vor merge deșeurile. Potrivit prim-ministrei, solicitarea s-a făcut în „interesului național care prevede protejarea pieței Republicii Moldova și crearea de oportunități în Republica Moldova

Scrisoarea a fost expediată de Ministerul Mediului, iar potrivit secretarei de stat, Rodica-Iordanca Iordanov, R. Moldova a solicitat „să fie făcută o ajustare ca să fie respectate prevederile legislației R. Moldova, Legea 209, unde este prevăzută o excepție pentru importul de deșeurile metalice”.

În același timp, într-o intervenție la Jurnal TV, Iordanov afirmă că scrisoarea Ministerului Mediului a fost transmisă la solicitarea Uniunii Europene. „UE ne-a contactat și a zis că paralel cu R. Moldova sunt și alte state care sunt în aceeași listă, respectiv care au aceeași interdicție și dacă este posibil ca noi să venim cu o scrisoare în care explicăm situația care s-a creat în R. Moldova și dacă este necesar să facem acel corigento la actul european ca ei să-l examineze. Noi nu am solicitat pentru uzina din Râbnița, nu ăsta a fost scopul. Din UE în R. Moldova sunt mai multe companii care fac transferul de deșeuri dintr-o țară în alta”, susține Iordanov.

În Regulamentul revizuit privind transferurile de deșeuri, Comisia Europeană a stabilit că „exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) vor fi restricționate; acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil. Transferurile de deșeuri către țările care sunt membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație. Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod care nu dăunează mediului.”

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Cristina Straton