fbpx

Un nor de fum de la Cernobîl se îndreaptă spre estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei

Susține Ecopresa, distribuie!

Administrația Națională de Meteorologie din România anunță că un nor de fum din zona Cernobîl se îndreaptă spre estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei. Estimările cuprind zilele de 20-22 mai. Potrivit instituției de peste Prut, în zona de evoluție a norului de fum probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată pe parcursul zilei de sâmbătă. Agenția de Mediu din Republica Moldova anunță că până la momentul actual valorile înregistrate în țara noastră se încadrează în limitele caracteristice de fond, astfel nu prezintă motiv de îngrijorare pentru populaţie.

Autoritățile din Ucraina anunță că norul s-ar fi format în urma unui incendiu, care a cuprins mai multe hectare de vegetație din zona de excludere.

Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul intervalului 20-22 mai, se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei. Vântul va sufla moderat, cu intensificări, sâmbătă (21 mai) și în noaptea de sâmbătă spre duminică (21/22 mai), când se vor înregistra rafale, în general, de 55…65 km/h”, menționează Administrația Națională de Meteorologie din România.

Pe 19 mai, instituția de peste Prut anunța că norul se îndreaptă înspre sud-estul Ucrainei și nordul Mării Negre, dar, între timp, și-a schimbat direcția.

Totodată, Agenția de Mediu susține că în dimineața zilei de 20 mai, până la ora 08:00, valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală (Soroca, Făleşti, Corneşti, Bravicea, Bălţata, Leova, Comrat) constituiau 0,10 μSv/h – la staţia Bălțata și 0,15 μSv/h– la staţia Bravicea. 

Valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare automată (Briceni, Bălţi, Chişinău, Ştefan Vodă, Cahul) constituiau 0,10 μSv/h – la staţia Chișinău și 0,14 μSv/h– la stațiile Briceni și Ștefan Vodă.

Limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova este de 0,25 microSievert/h, stabilită de către Ministerul Sănătății.

Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că noile incendii din apropierea centralei nucleare Cernobîl „nu au reprezentat o amenințare radioactivă”, a spus directorul general Rafael Mariano Grossi.

Un incendiu similar a avut loc și la finalul lunii martie. Atunci, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că incendiile forestiere din jurul centralei nu prezentau un risc radiologic major.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu