Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
În Moldova va fi creată o instituție responsabilă de colectarea și procesarea deșeurilor
În Moldova va fi creată o instituție publică națională responsabilă de sarcina de colectare și procesare a deșeurilor. În acest sens, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MDARM) urmează să comunice cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica oportunitățile existente de asistență. Despre aceasta s-a discutat în cadrul unei ședințe la Guvern cu responsabilii pentru examinarea problemei deșeurilor solide.
În debutul ședinței, premierul a calificat situația privind colectarea și procesarea deșeurilor solide drept una gravă și a menționat că problema nu mai poate fi ignorată.
Instituțiile responsabile au constatat că la nivel național există 1047 de depozite de deșeuri solide neautorizate. Responsabilii de la MDARM au informat că RM e împărțită în opt regiuni de management al deșeurilor solide. Pentru trei regiuni au fost realizate studii de fezabilitate, care oferă informație despre infrastructura și echipamentele necesare pentru colectarea și procesarea deșeurilor solide.
În finalul ședinței s-a decis pilotarea proiectului în una din regiuni pentru acumularea experienței necesare și pentru a îmbunătăți planul de implementare, astfel încât modelul structurii create să fie sustenabil și să fie identificat cel mai potrivit model de colectare a plăților pentru servicii.
În context, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU a comunicat că, Acordul de împrumut oferit de Banca Europeană de Investiții (BEI) va ajuta la implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 din Republica Moldova, prin implementarea proiectelor ce drept obiectiv reducerea impactului negativ asupra mediului și sănătății oamenilor, prin modernizarea sistemelor de colectare a deșeurilor și colectării separate a materialelor reciclabile și a deșeurilor biologice, precum și reabilitării a gropilor de gunoi sau închiderea acestora.
Valoarea totală a împrumutului oferit de BEI constituie 100 milioane de euro, iar prima tranșă va constitui circa 21 de mln de euro. Suportul financiar va oferi un sprijin investițional în timp util pentru transpunerea legislației UE în sectorul de gestionare a deșeurilor, așa cum este stipulat în Acordul de asociere Moldova-UE.