FOTO/ Peste 150 de copii din raionul Ialoveni au participat la instruiri despre educația ecologică
Peste 150 de copii din raionul Ialoveni au beneficiat de o serie de instruiri despre educația ecologică, resurse naturale, protecția mediului, deșeuri și eficiență energetică.
Atelierul a durat patru zile și a fost format din șase sesiuni informative, dintre care două au fost desfășurate la biblioteca „Petre Ștefănucă“ din satul Sociteni, raionul Ialoveni și 4 sesiuni s-au desfășurat la tabăra „Poenița veselă”, la care au participat copii cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani.
Prin aceste sesiuni, organizatorii și-au propus să motiveze și să încurajeze pe cei mai tineri cetățeni să fie conștienți de problemele de mediu dar și să le formeze o atitudine sănătoasă față de acestea.
Printre formatori au fost: Mihail Lupu, specialist la Institutul de Energetică și președinta Asociației „Hai Moldova”, Nadejda Cebotari.
Președinta Asociației „Hai Moldova”, expertă în managementul deșeurilor, Nadejda Cebotari, susține că scopul acestor instruiri a fost de a informa, de a implica prin joc, de a interesa tinerii în activități de mediu.
„Hai Moldova este partener în acest proiect și i-am ajutat pe cei de la Centrul de Inovare și Politici din Moldova, să organizeze mai multe sesiuni de educație ecologică pentru copii. Le-am vorbit despre problemele de mediu cu care se confruntă Republica Moldova. Am prezentat într-un mod cât mai pozitiv, ca să nu îi speriem, dar conștient că noi ne confruntăm cu aceste probleme și nu numai noi, dar toată lumea și cât de important este să avem un comportament responsabil. Bineînțeles am venit cu soluții și sugestii, cum ar putea ei să aibă un impact mai puțin negativ asupra mediului, am făcut câteva jocuri cu ei, printre care jocul „Povestea lucrurilor”, mărturisește Nadejda.
Despre eficiență energetică, a vorbit specialistul de la Institutul de Energetică, Mihail Lupu.
„În linii generale am vorbit despre avantajele măsurilor de eficiență energetică aplicate clădirilor și încăperilor rezidențiale. La fel copiilor le-a fost prezentat și o mostră de panou fotovoltaic, unde s-a explicat pentru ce este utilizat și care este principiul de funcționare. Au fost introduși în noțiuni de etichetă energetică, precum și modalitatea cum selectăm un produs de o clasă energetică înaltă, desigur explicat pe înțelesul copiilor”, spune expertul.
La finalul instruirilor, organizatorii au premiat participanții cu diplome și cadouri.
Aliona Pascaru, spune că copii au rămas plăcut surprinși în urma acestor sesiuni: „Vă mulțumim pentru o zi superbă ce ați petrecut-o cu copiii noștri, s-au întors acasă entuziaști și plini de emoții pozitive, și mai mult, cu așa un cadou, care cu siguranță îl vor folosi”.
„Vă mulțumim mult pentru așa cadou minunat! A fost o mare surpriză și foarte surprinsă am rămas chiar și eu ca părinte. Când a ajuns acasă copilul meu, David, a afirmat: „Asta a fost cea mai frumoasă zi!”, mărturisește unul din părinți, Vasilitza Irina.
O altă activitate organizată pe 31 iulie de cei de la „Hai Moldova!”, a fost o acțiune de salubrizare și ecologizare a albiei râului Ișnovăț din orașul Ialoveni la care a participat un număr de peste 80 de cetățeni.
Pe 5 august se va desfășura ultima activitate de finalizare a proiectului, un workshop creativ cu genericul „Cum văd viitorul orașului meu?”. Evenimentul va avea loc într-un parc din Ialoveni, cu micul dejun împreună cu cetățenii, discuții despre probleme de mediu, soluții și o mică acțiune de salubrizare.
Centrul de Inovare și Politici din Moldova – CIPM este organizația beneficiară a Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Comunitate implicată pentru prosperitate. Ialoveni – orașul viitorului” în orașul Ialoveni.
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”.
Hițuc Ludmila