Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
INFOGRAFIC/ Care sunt sursele de plumb în casă și ce riscăm dacă interacționăm cu acest metal
Plumbul (Pb) este o substanță chimică de culoare argintie, toxică, distribuită din abundență, importantă și periculoasă, folosită la fabricarea vopselelor, pigmenților, glazurii ceramice, jucăriilor şi unor produse cosmetice.
Acest metal este dăunător tuturor celor expuși, în deosebi pentru copiii mici și femeile însărcinate. În organismul uman nu există aproape nicio funcție care să nu fie afectată de toxicitatea acestuia, iar din cauza proprietății cumulative, metalul este stocat la nivelul dinților și a oaselor cu o persistență de circa 20 de ani.
La niveluri ridicate de expunere acută, plumbul atacă creierul, sistemul nervos central, poate provoca comă, convulsii și chiar moarte. Anual, creșterea nivelului de plumb în sânge provoacă dereglări mentală la peste 0,6 milioane de copii la nivel global.
Copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la efectele toxice ale plumbului, ei absorb de 4-5 ori mai mult plumb decât adulții și pot suferi efecte adverse profunde și permanente asupra sănătății.
Sursele principale de expunere la plumb sunt: vopsele (inclusiv vopseaua veche, cea care se cojește de pe fațade), jucării, produse cosmetice, produse din ceramică, toboganele, materialele de îngrădirea a terenurilor de joacă, glazuri pentru teracotă, cărțile care au în conținutul lor plumb.
La adulți, plumbul are impact nefast provocând halucinații, tensiunea arterială crescută, dureri de cap și musculare, anemie, pierderi de memorie, insomnie, gust metalic în gură, avort spontan sau naștere prematură, crize, comă și chiar deces (în cazul netratării afecțiunii).
Pentru protejarea şi prevenirea intoxicaţiilor cu plumb, specialiștii ANSP recomandă:
- spălarea mâinilor copiilor după ce s-au jucat;
- igienizarea încăperilor în mod regulat, pentru a îndepărta praful care poate conţine particule de plumb;
- folosirea vopselelor fără conţinut de plumb, atât în lucrările de construcţii, cât şi în pictură la tipărirea cărților pentru copii;
- procurarea jucăriilor din locuri sigure/autorizate;
- folosirea veselei, vaselor, tigăilor care nu conţin plumb;