Tot mai multe automobile electrice în Moldova
Maxim Ciumaş este fotograf și ne încântă ochii cu priveliștile spectaculoase ale Moldovei. Fotografiile sale arată o Moldova cu peisaje verzi, râuri curgătoare, câmpii întinse.
Ce vede ochiul în spatele obiectivului foto?
„În ani observ schimbarea nu tocmai în bine a locurilor ce păreau colţ de rai. Încet dispar fâșii întregi de păduri, locul copacilor îl iau clădirile. Iar numărul maşinilor creşte cu viteza luminii”, spune Maxim.
Ce spun statisticile?
În Moldova transportului îi revine 14% din totalul de gaze cu efect de seră. Aproape 1 million de autovehicule sunt înregistrate în Republica Moldova. 83% din vehicule sunt mai vechi decât 11 ani (dintre care jumătate mai vechi de 20 de ani). Maşinile vechi sporesc nivelul de poluare al aerului şi afectează sănătatea oamenilor.
Maxim a hotărât să nu fie observator pasiv al acestor schimbări, ci să facă singur schimbarea. Deşi acţiunile Guvernului în prevenirea crizei de mediu sunt esenţiale, Maxim crede în puterea alegerii şi comportamentului fiecărui om în parte. El şi soţia sa, Tatiana, au decis să îşi schimbe deprinderile cu impact negativ asupra mediului ambiant. Ei au redus utilizarea plasticului şi a obiectelor de unică folosinţă, a consumului de energie, scot din priză aparatele electrice atunci când nu sunt în uz, cumpără mai multe produse alimentare şi obiecte fabricate în Moldova.
Maxim şi Tatiana Ciumaş sunt printre primii moldoveni ce şi-au cumpărat automobil electric. Atunci, numărai pe degete staţiile de încărcare a maşinilor electrice din Moldova. Acesta nu a fost un impediment, ei instalându-şi acasă propria staţie de încărcare. Deşi mai au o maşină cu motor cu propulsie internă, cel mai des se întâmplă să împartă doar maşina electrică.
Mai mulţi prieteni ai familiei Ciumaş sunt determinați să le preia exemplul şi să îşi cumpere automobile electrice. „Maşina mea e prietenoasă mediului. Ea nu emite gaze de eșapament. Este modernă, silenţioasă şi confortabilă”, spune Maxim. „Economie, rapiditate, inovaţie, ecologie — acestea sunt argumentele ce m-au convins să dau prioritate unei maşini electrice”, spune Tatiana Ciumaş.
De la 54 la 250 a crescut numărul automobilelor electrice timp de un an
Numărul automobilelor electrice înmatriculate în Moldova a crescut de 4 ori în ultimul an: de la 54 la 250.
PNUD Moldova promovează prin propriul exemplu transportul electric, achiziţionând în flota sa prima (dar nu ultima) maşină electrică. Maşinile electrice reduc nivelul de poluare a aerului, de emisii de gaze cu efect de seră şi a consumului de produse petroliere în sectorul transporturilor. Automobilele electrice înregistrate în prezent în Republica Moldova reduc anual cu 500.000 kg volumul de emisii CO2.
Păstrând acelaşi ritm de dezvoltare a electromobilităţii, Moldova va ajunge în 2025 cu un număr total de 13.000 de automobile electrice, se arată într-un studiu de piaţă elaborat de Proiectul „Oraşe verzi durabile”, finanţat de GEF şi implementat de PNUD.
PNUD Moldova, în parteneriat cu Guvernul, creează mediu favorabil pentru sporirea utilizării transportului cu emisii reduse ca răspuns la provocările de mediu şi schimbare a climei incluse în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD 11, 13, 3, 9).
20 de noi staţii de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate de PNUD pe traseele urbane până la finele acestui an, alte 10 urmând a fi instalate în 2020. Achiziţia este realizată de proiectul „Orașe verzi durabile”, datorită unui parteneriat dintre Ministerul Economiei și Infrastructurii şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Reţeaua va asigura mobilitatea electrică în marile oraşe din ţară, precum și va crea coridorul electric între România și Ucraina. În prezent, în Moldova sunt înregistrate 20 de staţii de încărcare a automobilelor electrice doar 5 dintre ele fiind publice.
„Sperăm că acesta este doar începutul călătoriei ce ne va aduce sporirea considerabilă a numărului de automobile electrice şi va contribui la promovarea unui traseu de dezvoltare curată, verde şi sustenabilă pentru Moldova”, susţine Dima Al-Khatib, Reprezentată Rezidentă PNUD în Republica Moldova.
PNUD Moldova lansează parteneriate cu autorităţile naţionale pentru a crea un mediu favorabil pentru transportul cu emisii reduce. Deşi automobilele electrice sunt scutite în prezent de taxe la import, este necesară dezvoltarea transportului eco prin noi stimulente atractive: de ex. scutirea de plata taxei drumurilor, spaţii dedicate de parcare, numere verzi ş.a.
În paralel cu dezvoltarea infrastructurii şi a subvenţiilor pentru transportul cu emisii reduse, PNUD desfăşoară ample campanii de promovare a transportului prietenos mediului. Două ediţii ale maratoanelor pro-transport eco au fost organizate (2018 — Electro-Hibrid Maraton; 2019 — Maraton Electric) cu suportul PNUD şi în parteneriat cu sectorul privat pentru a promova mobilitatea prietenoasă mediului, a arăta capacitatea reală a automobilelor şi a prezenta realizările din sector.
Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.