Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Republica Moldova este al 145-lea stat care a ratificat Acordul de la Paris
Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de la Paris privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, adoptat la nivel internațional la 12 decembrie 2015. Documentul a fost ratificat la 4 mai 2017, cu susținerea unanimă de către Parlament, în două lecturi.
Potrivit Ministerului Mediului, ratificarea și implementarea Acordului va avea un efect pozitiv asupra mediului și asupra dezvoltării durabile a țării. Prin Acord se va deschide accesul la finanțarea „start rapid”, precum și la finanțarea pe termen lung a acțiunilor sprijinite, inclusiv pentru a pregăti studii de fezabilitate, evaluări tehnice și documentație de proiect pentru acțiunile prioritare de atenuare adecvate la nivel național.
De asemenea, Republica Moldova devine, astfel, eligibilă pentru finanțare din fondurile internaționale destinate reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră (Fondul Verde pentru Climă, Fondul Strategic pentru Climă etc.).
Acordul de la Paris a fost adoptat pe 12 decembrie 2015, în cadrul Conferinței celor 196 de state parte la Convenţia ONU cu privire la schimbarea climei. 144 de state au ratificat deja acest acord, care promovează aplicarea principiului responsabilității comune, în limita circumstanțelor naționale.
Statele semnatare ale Acordului de la Paris trebuie să asigure implementarea măsurilor necesare pentru menținerea creșterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius, până în 2030, precum şi pentru dezvoltarea abilităților de adaptare şi rezistență la schimbările climatice.
Acordul de la Paris încurajează statele să stabilizeze nivelul de emisii de gaze cu efect de seră, inclusiv prin măsuri de conservare a pădurilor, spune ministrul mediului, Valeriu Munteanu.
Oficialul a subliniat că la nivel național s-ar putea veni şi cu inițiative de descurajare a utilizării automobilelor, precum şi cu ajutor financiar pentru promovarea procurării automobilelor eco.
Acordul de la Paris este primul acord universal, cu caracter constrângător, în lupta împotriva încălzirii globale. Acesta va ghida acțiunile la nivel global pe o traiectorie de limitare a creșterii temperaturii medii globale sub 2°C.