73% din suprafața Europei va fi afectată de fenomenele meteo extreme
Europa se confruntă și va continua să se confrunte cu un val de fenomene meteorologice extreme în următoarea perioadă, ca urmare a schimbărilor climatice globale. Rezultatele studiului „Multi-hazard assessment in Europe…
73% din suprafața continentului va fi afectată semnificativ de aceste fenomene, procentul urmând să se apropie de 100% până la sfârșitul acestui secol. Până atunci, circa 60% din sudul Europei ar putea fi expus, anual, la un val de căldură care în momentul de față se manifestă doar o dată la 100 de ani.
Pentru Republica Moldova, aceasta înseamnă că vara vom avea furtuni, ploi torenţiale sau cu grindină, perioade îndelungate de secetă. În perioada de toamnă-iarnă, vor avea loc fluctuaţii bruşte ale temperaturilor. Aceste fenomene sunt observate şi acum: în câteva zile temperatura varia de la -5ºC la +20ºC, iarnă este practic fără zăpadă şi are o trecere directă de la o iarnă blândă la vară. Primăvara este foarte scurtă sau nu este deloc şi aşa are loc trecerea de la vară la o iarnă, care seamănă mai mult a primăvară. Putem admite că am avea într-un viitor îndepărtat doar două anotimpuri. Vedem că sunt tot mai frecvente cazurile când avem îngheţuri târzii primăvara sau îngheţuri timpurii toamna, alunecări de teren şi inundaţii. Toate aceste fenomene se vor înteţi şi se vor manifesta mai puternic decât acum. Conform scenariilor, cantitatea medie de precipitaţii nu se va diminua semnificativ, dar din cauza temperaturilor ridicate vor apărea perioade lungi fără precipitaţii.