fbpx

STUDIU/ Londra, cel mai poluat oraș cu microplastic

 STUDIU/ Londra, cel mai poluat oraș cu microplastic
Susține Ecopresa, distribuie!

Un studiu recent, care a analizat cantitatea de microplastic din atmosfera a patru orașe, a arătat că Londra are cel mai ridicat nivel înregistrat până acum. Cercetătorii cred că fiecare oraș va fi contaminat și solicită studii urgente despre evaluarea efectelor inspirării şi înghiţirii particulelor minuscule de plastic asupra sănătăţii – care nu sunt deocamdată cunoscute, scrie Green Report.

Stephanie Wrightfrom și colegii săi de la Kings College din Londra au realizat un studiu în cadrul căruia au prelevat probe de microplastic căzut pe acoperișul unor clădiri înalte din Londra, Dongguan (China), Paris (Franţa) şi Hamburg (Germania).

Volumul de microplastic descoperit la Londra i-a surprins pe cercetători.

„Am găsit o mare abundenţă de microplastic, mult mai mare decât se raportase anterior”, a declarat Stephanie Wrightfrom, care a condus studiul, potrivit The Guardian. „Dar în orice oraş din lume trebuie să fie ceva similar. Consider problema ceva îngrijorător – de aceea și lucrez la ea. Cea mai mare îngrijorare este că nu știm prea multe. Vreau să aflu dacă (n.r. microplasticul) este sigur sau nu”.

În Londra, microplasticul colectat fusese căzut pe acoperişul unei clădiri cu nouă etaje din centrul orașului, ceea ce a asigurat că a provenit exclusiv din atmosferă. El a fost găsit în toate cele opt mostre, cu ratele depunerii variind de la 575 la 1.008 bucăţi per metru pătrat per zi, şi s-au identificat 15 tipuri de plastic. Particulele au între 0,02 şi 0,5 mm, suficient de mari pentru a rămâne pe căile respiratorii când sunt inhalate şi pentru a fi înghiţite odată cu saliva. Cele mai mici, care pot ajunge în plămâni şi în sânge reprezintă riscul potenţial de sănătate cel mai mare.

Majoritatea microplasticului colectat a constat în fibre acrilice provenite cel mai probabil de la îmbrăcăminte. Doar 8% era sub formă de particule, iar acestea erau preponderent polistiren şi polietilenă, ambele utilizate uzual în industria ambalajelor alimentare. Rata depunerii microplasticului măsurată la Londra este de 20 de ori mai mare decât la Dongguan, China, de şapte ori mai mare decât la Paris, Franţa, şi aproape de trei ori mai mare decât la Hamburg, Germania.

Anual se produc aproximativ 335 de milioane de tone de plastic nou şi o mare parte din el ajunge în mediul înconjurător. Oamenii înghit minim 50.000 de particule de microplastic pe an, conform unui studiu. Plasticul poate conţine chimicale toxice şi poate adăposti microbi dăunători, iar puţinele cercetări efectuate până acum au probat doar răul pe care-l face unor vieţuitoare marine. Singura evaluare a prezenţei microplasticului în plămânii umani, publicată în 1998, a descoperit fibre inhalate în mostre de plămân canceros.

„Aceste studii, care arată cât de mult microplastic se află în aer, sunt ca un semnal de alarmă”, a spus Steve Allen, de la Institutul de Cercetare EcoLab, de lângă Toulouse, Franța, care a descoperit microplastic în zone îndepărtate din munți. „Deocamdată avem prea puține cunoștințe despre ce efect va avea această poluare a aerului asupra oamenilor. Dar, cu ce știm, e destul de înfricoșător să ne gândim ce respirăm. E nevoie de cercetări urgente”.

Cercetătorii cred că fiecare oraş va fi contaminat, întrucât sursele de microplastic precum îmbrăcămintea şi ambalajele se găsesc pretutindeni. Cercetări recente arată că întreaga planetă pare a fi contaminată. S-a găsit microplastic oriunde a fost căutat, din zăpada arctică şi solurile montane până la numeroase râuri şi abisurile oceanelor. Alte cercetări relevă că particulele pot fi purtate de vânt până la antipozi.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!