fbpx

(foto) La Rediul de Sus, 65 de agricultori au apreciat sistemul conservativ de agricultură

 (foto) La Rediul de Sus, 65 de agricultori au apreciat sistemul conservativ de agricultură

Proiectul MAC-P, Ziua Câmpului, 15 iunie 2017. Câmp de grâu în gospodăria lui Nicolai Kiktenko de la Rediul de Sus, Fălești

Susține Ecopresa, distribuie!

Circa 65 de agricultori și viitori specialiști în domeniu, reprezentanți ai mai multor consilii raionale, jurnaliști etc., au participat la Ziua Câmpului, la 15 iunie 2017, în gospodăria lui Nicolai Kiktenko de la Rediul de Sus, Fălești.

Aici, experți naționali au prezentat sistemul conservativ de agricultură pentru un Management Durabil al Terenurilor, ca o soluţie viabilă pentru păstrarea şi sporirea fertilităţii solurilor. În mod practic, s-a demonstrat procesul de creştere şi dezvoltare a grâului comun de toamnă semănat direct (No till).

La deschiderea evenimentului, Olga Sainciuc, director adjunct al Unităţii Consolidate pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, a vorbit despre misiunea asumată în cadrul Proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)” de a promova un concept nou în agricultura autohtonă. De acest fapt s-a convins participanții și din prezentările consultantului proiectului MAC-P – Sergiu Gavrilaș, consultantului ACSA – Gheorghe Jigău, dar și ale gazdei – directorul „Gospodarul-Rediu” SRL, Nicolai Kiktenko.

De remarcat că sistemul conservativ de agricultură, abordat în discuția cu agricultorii, este sistemul de agricultură în cadrul căruia culturilor agricole sunt cultivate în lipsa parţială sau totală a lucrării solului, în condiţiile în care cel puţin 30-35 % din resturile culturii premergătoare sunt păstrate la suprafaţa solului.

Ziua Câmpului a fost organizată în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), cu scopul de a demonstra în teren performanța obținută de producătorii agricoli locali care au aplicat tehnologii conservative, de a prezenta avantajele economice obținute, dar și a discuta despre vulnerabilitățile acestor noi abordări în agricultură.

Organizatorii au anunțat că în viitorul apropiat vor mai desfășura două evenimente de acest gen – la Criuleni, în data de 20 iunie și la Dondușeni, în data de 23 iunie.

Toți cei interesați se pot înregistra la adresa de email: mem@mem.md sau la numărul de contact: 022 232654 sau 0696 500 51.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

1 Comment

Comments are closed.