fbpx

Dunărea – simbolul cooperării în Europa

 Dunărea – simbolul cooperării în Europa

Conferința regională „Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării”, 29 mai 2018

Susține Ecopresa, distribuie!

Complexul istorico-cultural „Manuc Bey” din orașul Hâncești a găzduit, la 29 mai 2018, conferința regională „Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării”. Acest eveniment a făcut parte dintr-un șir de trei conferințe regionale desfășurate sub același generic în regiunile de Sud (Cimișlia), Centru (Hâncești) și Nord (Bălți) ale R. Moldova. Toate conferințele regionale au fost organizate de Agențiile teritoriale de Dezvoltare Regională, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare.

Evenimentul  de la Hâncești i-a adus la aceeași masă pe reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, ai Ministerului Investiţiilor şi Dezvoltării al Republicii Polone, ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, ai Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare. De asemenea, în sală au fost prezenți reprezentanți ai Autorităţilor Publice Locale din câteva raioane învecinate (Ialoveni, Călărași, Ungheni), ai mediului de afaceri şi ONG-urilor din Regiunea de Dezvoltare Centru, a căror activitate este strâns legată de principiile promovate de către Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Conferința a debutat cu un cuvânt de salut din partea lui Viorel Jardan, director ADR Centru. Au continuat discursurile vice-președintele raionului Hâncești, Constantin Vlas și vice-primarul orașului Hâncești, Zinaida Buruiană. Aceștia, în calitate de gazde ale evenimentului, și-au exprimat încântarea de a organiza un eveniment de o asemenea anvergură în incinta unui obiectiv istoric renovat grație unui proiect ambițios implementat sub auspiciile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Evenimentul a continuat cu prezentarea Hertei Tödtling-Schönhofer, expert în cadrul SUERD și directorul companiei Metis Gmb, specializată în analiză și consultanță pe domeniul bunei guvernări. Ea a vorbit despre Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării în contextul celorlalte strategii macroregionale existente (Strategia Uniunii Europene pentru Marea Baltică, Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Adriatică, Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Alpină). Doamna Tödtling-Schönhofer a pornit de la ideea că toate aceste strategii sunt diferite întrucât se adresează țărilor cu grade diferite de dezvoltare, și a descris principiile de funcționare ale Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, enumerând ariile prioritare și subliniind idea că Republica Moldova coordonează împreună cu Austria aria prioritară 9: „Investiția în oameni și capacități”.

IMG_0591Ana Țurcan, cercetător și business developer în cadrul aceleași companii, a vorbit despre oportunitățile și provocările în procesul promovării SUERD în Republica Moldova, menționând că din anul 2019 Republica Moldova va prelua președinția SUERD pentru un an de zile, având astfel ocazia să demonstreze capacitatea sa managerială. „Dunărea este simbolul cooperării în Europa, Dunărea nu se termină la granițele UE”, și-a încheiat Ana Țurcan ideea.

Sorin Ioniţă, președintele organizației „Expert Forum” și consultant SUERD, a analizat potențialele beneficii ale Moldovei de pe urma SUERD și a prezentat experiența altor state din Europa de Est prin prisma unei analize SWOT și oprindu-se la punctele tari, respectiv slabe, ale Republicii Moldova.

Ana Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie şi infrastructură și expert în cadrul aceleași organizații, a făcut o paralelă asupra Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării și Strategia Energetică 2020 a UE, vorbind despre politica energetică a Republicii Moldova și oportunitatea de o consolida/îmbunătăți cu ajutorul proiectelor transfrontaliere promovate de SUERD.

În a 2-a parte a conferinţei, Igor Malai, reprezentantul MADRM, a prezentat „Liniile Directoare ale revitalizării urbane în Republica Moldova”, document ce are menirea de a acorda suport oraşelor din ţară în vederea elaborării Programelor de revitalizare a zonelor urbane. Evenimentul a culminat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri la subiectul discutat.

IMG_0625Reamintim că Republica Moldova este parte a Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării din anul 2010, iar Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este coordonator al implementării și promovării acesteia în țara noastră. Scopul proiectului „Dunărea Unește”, implementat cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare este fortificarea capacităților de coordonare și promovare a SUERD în Republica Moldova, inclusiv a programelor transfrontaliere și transnaționale.

Ana APINTEI

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!