fbpx

Ziziphus – un pom exotic care ar putea să crească și în grădinile noastre

 Ziziphus – un pom exotic care ar putea să crească și în grădinile noastre
Susține Ecopresa, distribuie!

Schimbările climatice aduc cu sine temperaturi din ce în ce mai ridicate și veri secetoase cu puține precipitații. Agricultura tradițională se adaptează la acestea, iar noile culturi „exotice” încep să devină o alternativă: avem deja soiuri de kiwi, smochine, iar mai nou, Ziziphus, cunoscut și sub denumirea de curmal chinezesc. 

Este rezistent la secetă și se adaptează perfect la solurile noastre. Iubește mult soare și puțină apă, fructificând odată pe an, în perioada septembrie-noiembrie. Fructele de Ziziphus sunt dulci-acrișoare și extrem de bogate în vitamina C, aminoacizi, microelemente și antioxidanți.  

Mihai Gladei și Iurie Dnestreanschi sunt doi agricultori cu experiență care cultivă de mulți ani acest pom și ne-au împărtășit mai multe detalii din experiența lor în grădinărit. 

Țara de origine a acestui fruct este China, unde Ziziphusul se întinde pe o suprafață de peste 1 milion de hectare. Urmează apoi Coreea de Sud, Japonia, India, Pakistan și Mongolia.

Ziziphusul a fost adus în Moldova de la Grădina Botanică Nikitsky din Crimeea în 1975. O colecție a fost înființată la Institutul de Cercetare a Pomiculturii din Moldova, din 19 soiuri. În următorii ani, colecția a fost completată, iar în prezent avem 45 de soiuri.

Cum și când se cultivă?  

Mihai Gladei, cercetător științific stagiar la Institutul de Genetică, cultivă de aproape 18 ani Ziziphusul în grădina sa.

Este o specie ce iubește multă lumină. Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când alegem un loc de plantat. Trebuie să menținem o distanță de 3 metri între plantele de pe același rând și aproximativ 5 metri între rânduri.

Fructele de Ziziphus din grădina lui Mihai Gladei 
Fructele de Ziziphus din grădina lui Mihai Gladei

„Solul ar trebui să fie de tip cernoziom, argilos, nisipos, nu-i plac solurile grele. Rezistă fără apă, dar ca să fie roadă, fructele să se coacă mai bine, e nevoie să-l udăm de cel puțin o dată sau de două ori pe sezon”, precizează agricultorul.

De asemenea, Mihai adaugă că puieții trebuie plantați primăvara – „dacă-i plantăm toamna și rădăcinile sunt slabe, există riscul ca pomul să sufere de pe urma înghețurilor”.

În plus, rădăcinile trebuie să fie bune; în cazul în care cumpărăm de undeva un puiet altoit și rădăcinile îi sunt slabe, mai bine să-l punem pentru o perioadă în ghiveci, ca să-i crească niște rădăcini puternice, astfel încât să se prindă ușor în sol”, ne sfătuiește agricultorul.

Fructificare  

Prima recoltă o putem obține la 2-3 ani de la plantare. Pomii încep să dea roade la vârsta de 8-10 ani. Productivitatea depinde de varietate, de condițiile de creștere și de condițiile meteorologice și climatice. Începând cu vârsta de 8-10 ani, putem colecta între 12-15-20 kg dintr-un copac.  Fructele se coc în lunile septembrie-noiembrie.

Foto: Iurie Dnestreanschi
Foto: Iurie Dnestreanschi

Dacă ne dorim ca pomul să aibă o roadă bogată, trebuie să-i dăm și niște îngrășăminte.

„Putem folosi același bălegar fermentat, compost sau să facem mulcire (procedura de acoperire a solului cu un amestec de paie, compost, frunze, iarbă, rumeguș etc.). Evităm găinațul proaspăt, pentru că ar putea să-i dăuneze din cauza cantității mari de nitrați, să-i ardă rădăcinile”, atenționează agricultorul.

Principalul dăunător al Ziziphusului este musca jujuba (asemănătoare cu musca ce depune viermi în vișine și cireșe).

„Aceste larve mănâncă interiorul fructului, făcându-l amar și determinându-l să se coacă mai devreme, să cadă pe sol. Larvele ies și se multiplică din nou. Cercetătoarea Svetlana Cneazeva (din cadrul Institutului de Pomicultură) obișnuia să stropească cu insecticide atunci când se formau fructele în iunie-iulie (înțeleg că nu e ecologic, dar altă soluție nu era).

 Foto: forum.vinograd.info 
Larve depuse de musca jujuba în fructele Ziziphusului. Foto: forum.vinograd.info

La țară nu am întâlnit această muscă, deoarece am câțiva pomi și sunt izolați în spațiu. Totuși, problema e atunci când ai livadă”, adaugă el.

Benefic pentru sănătate 

Fructele de Ziziphus sunt cunoscute pentru proprietățile lor medicinale și pentru conținutul bogat de substanțe benefice. Acestea sunt o sursă importantă de vitamina C, cupru, fier, iod, pectine și microelemente, oferind numeroase avantaje pentru sănătate.

„Se recomandă consumul lor în stare proaspătă, în special pentru persoanele care întâmpină probleme cu sistemul circulator, tensiunea arterială sau sistemul gastric.

Fructele sunt cunoscute și pentru proprietățile lor curative asupra intestinelor, contribuind la curățarea acestora.

Ele pot fi folosite în diverse moduri, inclusiv în prepararea de ceaiuri din frunze, dulcețuri sau pastă din Ziziphus. Pot fi și uscate, pentru păstrare îndelungată.

Fructe de Ziziphus coapte. Foto: Iurie Dnestreanschi
Fructe de Ziziphus coapte. Foto: Iurie Dnestreanschi

Pentru a le păstra proaspete, pot fi depozitate în lăzi la rece sau în frigider. În cazul în care dorim o conservare îndelungată, putem culege fructele mai târziu, când sunt uscate pe pom. În cazul culegerii fructelor verzi, acestea trebuie consumate cât sunt proaspete, deoarece se deteriorează rapid la temperatura camerei, începând să crape și să mucegăiască, dacă nu sunt coapte suficient”, recomandă Mihai Gladei.

De unde putem cumpăra puieții?  

Iurie Dnestreanschi a început să crească fructul de Ziziphus din 2014 în satul Dănceni, raionul Ialoveni. În grădina lui are trei soiuri: Kitaiski 2, Kitaiski 60 și Ta-ian-tzao.

Anual, Iurie vinde între 20 și 30 de puieți, iar prețurile pot varia între 300 și 800 de lei, în funcție de vârsta puieților. „Puieții sunt mai scumpi decât de obicei, deoarece sunt crescuți în sistem de rădăcină închisă”, spune el.

Puieți crescuți prin sistemul de rădăcină protejată. Foto: Iurie Dnestreanschi
Puieți crescuți prin sistemul de rădăcină protejată. Foto: Iurie Dnestreanschi

Dacă sunteți interesați să achiziționați puieți de la Iurie, puteți suna la acest număr de telefon: 079 640 414. 

„Ta-ian-tzao are fructe mari și gustoase, însă când sunt prea coapte, devin „bumbac” și fără gust. Acesta este un soi tehnic.

Fructele de Ta-ian-tzao    
Fructele de Ta-ian-tzao. Foto: Iurie Dnestreanschi

Kitaiski 2 are fructe mari, dar puțin dense. Sunt gustoase când sunt complet coapte.

Favoritul meu este Kitaiski 60, care are fructe de dimensiuni mai mici și pot fi culese chiar și atunci când sunt verzi. La maturitatea tehnică, când apar pete maronii, este considerat cel mai delicios – suculent și gustos”, menționează Iurie.

Varietățile de Ziziphus: 1 -Ta-Yan-Zao; 2 - Ya-Zao; 3 - Kitaiski 2A; 4 - Kitaiski 6; 5 - Kitaiski 99; 6 - Kitaiski 107
Varietățile de Ziziphus: 1 -Ta-Yan-Zao; 2 – Ya-Zao; 3 – Kitaiski 2A; 4 – Kitaiski 6; 5 – Kitaiski 99; 6 – Kitaiski 107. Foto din arhiva lui Iurie

Iurie specifică că Ziziphusul poate fi, de asemenea, înmulțit și prin semințe, însă acest proces necesită mai mult timp și ulterior este necesară altoirea.

Cererea este mare, oamenii apreciază gustul și calitățile acestui fruct

Anya Coutinho, expertă în biodiversitate și directoarea executivă a Grădinii Moldovei, subliniază că Ziziphusul a devenit o cultură tot mai căutată în ultimii ani de către agricultori. „Cererea este în creștere, oamenii apreciază gustul și calitățile acestui fruct. În această privință, Ziziphusul reprezintă o plantă de interes economic”, afirmă Coutinho.

„El se adaptează bine la condițiile noastre, în contextul schimbărilor climatice. Acest lucru adaugă valoare producătorului, reducând cheltuielile și, implicit, costurile de producție și, în același timp, crescând profitabilitatea. Dacă această cultură devine parte a producției, este un fruct interesant în coșul producătorului, care poate fi oferit consumatorilor”, concluzionează Coutinho.

VEZI ȘI: Pleacă morcovii, vin smochinele. Schimbările climatice ne determină să trecem la noi culturi și practici în grădinile noastre. Vezi cum se adaptează agricultorii noștri  

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc