Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Ziua Internațională a Păsărilor – ce specii vedem anul împrejur și ce specii întâlnim sezonier la noi în țară?
Păsările ne fascinează și ne inspiră prin zborul, cântecul și frumusețea lor, ne oferă numeroase și prețioase lecții de viață. Însă, mai mult decât atât, ele îndeplinesc roluri vitale în ecosisteme: sunt sanitari ai pădurilor, contribuie la polenizarea plantelor, echilibrează populațiile de insecte dăunătoare, oxigenează aerul și contribuie la stabilizarea climei etc.
Marcăm astăzi cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului – Ziua Internațională a Păsărilor – sărbătorită pe 1 aprilie încă din anul 1906, când a fost semnată Convenţia Internaţională pentru Protecţia Păsărilor.
Ecopresa vă propune o selecție de fotografii în care au fost surprinse păsări ce pot fi întâlnite la noi pe parcursul întregului an, care trec doar în tranzit sau trăiesc pe meleagurile noastre numai într-o anumită perioadă a anului. Detaliile ne-au fost oferite de experta în ornitologie Silvia Ursul.
Pescăruș râzător (Chroicocephalus ridibundus) – foarte comun, trăiește pe parcursul întregului an, ba chiar vin și alte exemplare să ierneze la noi pe durata sezonului rece.
Stârc cenușiu (Ardea cinerea) – foarte comun, trăiește pe parcursul întregului an, ba chiar vin și alte exemplare să ierneze la noi pe durata sezonului rece. În unele ierni din contra, unii indivizi pleacă.
Cocostârc negru (Ciconia nigra) – oaspete de vară, vine la noi în perioada caldă pentru a cuibări.
Pescărel albastru (Alcedo atthis) – o specie comună, aproape în fiecare iarnă rămân unii indivizi la noi.
Acvilă de stepă (Aquila nipalensis) – o specie rară, nici măcar în tranzit nu trece, ci mai degrabă are o apariție episodică. Regiunea noastră se află la extremitatea vestică a arealului său natural de distribuție, motiv pentru care specia nu este obișnuită la noi.
Prigorie (Merops apiaster). Specia este oaspete de vară, vine la noi în perioada aprilie (a doua jumătate) și stă până în luna august.
Gaiță (Garrulus glandarius) – o specie foarte comună, omniprezentă, sedentară.
Lebădă de vară (Cygnus olor) – lebăda de vară este în principiu o specie sedentară (se întâlnește la noi pe parcursul întregului an). Însă unele populații vin anume pentru a cuibări, iar altele anume pentru a ierna. Prin urmare, avem o prezență a speciei în toate cele 365 zile din an, doar că nu sunt unele și aceleași populații mereu.
Pelicani comuni (Pelecanus onocrotalus). Pelicanii vin la noi într-o anumită perioadă a anului, cea caldă. De obicei, vin începând cu luna martie și stau până în octombrie, uneori noiembrie.
Călifar alb (Tadorna tadorna). Specia vine la noi în perioada caldă a anului, dar unele populații trec și prin migrație (tranzit).
Mugurar (Pyrrhula pyrrhula) – oaspete de iarnă, vine la noi în perioada noiembrie-februarie.
Stârc roșu (Ardea purpurea) – oaspete de vară, vine la noi doar în perioada caldă a anului (mai-septembrie).
Cocostârc (Ciconia ciconia) – este oaspete de vară, vine la noi pentru a cuibări, ajunge la noi începând cu luna martie și stă până prin august-septembrie.
Lopătar (Platalea leucorodia). Specia este prezentă în timpul migrațiilor de primăvară și toamnă, deși în unele veri are niște tentative de a cuibări.
Republica Moldova găzduiește peste 344 de specii de păsări, potrivit Ministerului Mediului.