Vopsitul ouălor de Paști. Tradițional este sinonim cu eco
În fiecare an, avem de ales cu ce vopsele ne vom colora ouăle de Paști, iar gama acestora este suficient de variată: vopsire la rece sau la cald, vopsea crema, vopsea marmorată, sidefată, fluorescentă sau dacă ai „o cunoștință”, chiar cerneală tipografică. Despre aceasta din urmă nu sunt multe de discutat, oricât de arătoase ar fi ouăle după vopsire, un lucru este cert, cerneală tipografică conține plumb și asta înseamnă că e toxică, scrie Green Report.
Metoda tradițională este și ecologică
Dacă nu doriți să folosiți vopsele chimice pentru ouăle de Paști, puteți opta pentru colorarea naturală a acestora. Va trebui să țineți cont de faptul că pe ouăle albe se prinde cel mai bine vopseaua, iar ouăle trebuie spălate foarte bine înainte de vopsire, să fie perfect degresate, indiferent ce fel de vopsea folosiți.
De regulă, cu cât vei folosi un ingredient “mai” natural pentru vopsirea ouălor, cu atât va dura mai mult ca vopseaua să se prindă . Uneori, această operație poate dura și o noapte întreagă. Cu cât sunt lăsate ouăle la vopsit mai mult timp într-un anumit amestec sau culoare, cu atât nuanța pe care o va căpăta coaja ouălor va fi mai închisă.
Produse naturale pentru vopsirea ouălor
Pentru culoarea galbenă folosiți morcovi, coajă de portocală sau lămâie, iar pentru culoarea albastră sau roșie, puteți folosi frunze de varză roșie sau sfeclă roșie. Sfecla roșie va oferi o culoare deosebită, care poate fi imprimată pe coaja ouălor, fără a avea efecte nocive asupra sănătății. Ouăle fierte timp de 5 minute se scot din apă și se adaugă în sucul colorat de sfeclă, în care se țin până căpătă culoarea dorită. Acestea vor căpăta nuanțe interesante, de la roșu, violet, până la mov sau albastru.
Culoarea verde poate fi obținută folosind frunze de spanac sau urzici, pentru culoarea portocalie folosiți morcovi sau coajă de ceapă albă, iar pentru culoarea maro, puteți folosi bețigașe de scorțișoară sau cafeaua.
Vopsirea cu ajutorul hârtiei creponate
Se va tăia hârtia în fâșii suficient de late pentru a putea înveli un ou și apoi se vor înmuia în oțet. Între timp se fierb ouăle și apoi cât sunt încă fierbinți, se vor înfășura în hârtia creponată. Se vor lăsa la uscat, după care se va desface hârtia și operațiunea e gata.
Pentru a avea luciu, ouăle pot fi unse cu ulei sau cu grăsime animală.