VIDEO/ Vor măsura calitatea apei, aerului și cantitatea de CO2. 11 școli din țară aplică un model inovativ de planificare durabilă
Unsprezece instituții de învățământ din Republica Moldova au primit ghiduri practice pentru îmbunătățirea mediului ecologic școlar și câte o trusă cu instrumente specializate pentru evaluarea microclimatului interior. Produsele didactice, realizate cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei, sunt destinate Echipelor Verzi din fiecare instituție, formate din profesori, elevi și părinți, care se implică în monitorizarea, planificarea și implementarea activităților ecologice din școala lor. Evenimentul de donare către beneficiari și prezentare a ghidului și trusei a avut loc sâmbătă, 11 decembrie curent, în incinta Liceului Republican „Aristotel”, una dintre instituțiile din proiect.
Ghidul practic „Spre o școală verde, durabilă și eficientă!” a fost gândit ca suport didactic pentru activități extra curriculare și extrașcolare pentru elevii claselor a 7-a – a 12-a, fiind scris într-un limbaj simplu și accesibil. Pe baza acestuia, utilizând instrumente specifice, se va putea evalua situația din fiecare școală, planifica și realiza acțiunile pentru dezvoltarea durabilă a instituției și monitoriza schimbările.
Trusa cu instrumente specializate conține zece dispozitive destinate măsurării parametrilor din sălile de clasă, inclusiv detector digital de temperatură și umiditate, pirometru, anemometru, luxmetru, sonometru, tester pentru apă etc.
„Având la bază sfaturile din ghid și cu ajutorul instrumentelor oferite, elevii vor măsura temperatura aerului, umiditatea dintr-o încăpere, viteza vântului sau a maselor de aer în interiorul clădirii, nivelului de iluminare, concentrația dioxidului de carbon (CO2), cantitatea de energie care este consumată de un aparat electric, conținutul de metale grele și materiale organice în apă, salinitatea și puritatea apei. Iar după ce vor cunoaște situația din școala lor, vor putea elabora un plan de acțiune pentru soluționarea problemelor identificate”, a remarcat Irina Plis, președintă a Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER).
Editarea ghidului a fost cofinanțată din sursele Agenției pentru Eficiență Energetică, astfel că tirajul a fost dublat și lucrarea va ajunge în toate bibliotecile școlare din republică.
„În școlile proiectului deja au fost create Echipele Verzi, care vor organiza activități ecologice nu doar interesante, dar și utile, având ca sursă materialele didactice ale proiectului. Din fiecare echipă a fost ales câte un comunicator, care deja participă la lecțiile de comunicare, organizate de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic. În acest mod, vom cunoaște din prima sursă cum școlile noastre participă la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, a spus Lilia Curchi, directoare executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM).
„Participăm cu mult interes la acest proiect, dat fiind că avem nevoie de mai multe îmbunătățiri în instituția noastră. Credem că efectuând măsurări ale diferitor parametri de confort interior, vom putea să justificăm mai bine necesitățile instituției. Așteptăm și vizitele experților, care ne vor ghida cum să utilizăm eficient dispozitivele primite”, a menționat Inga Prohor, directoare a Liceului Teoretic „Grătiești”.
Proiectul „Accelerarea adoptării bunelor practici privind dezvoltarea durabilă a mediului școlar”, este implementat grație finanțării din partea Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare prin proiectul „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030″, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Beneficiari ai proiectului finanțat de Guvernul Germaniei și implementat de AO Alianța pentru Eficiența Energetică și Regenerabile, în parteneriat cu Agenția pentru Eficiența Energetică și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic sunt peste 1000 de persoane din 11 școli din R. Moldova.
Cele 11 instituții de învățământ beneficiare în cadrul proiectului sunt:
- Gimnaziul „Decebal”, Chișinău;
- Liceul Teoretic „Grătiești”, mun. Chișinău;
- Liceul Teoretic „Nicolae Casso”, Chiscareni, r. Sângerei;
- Gimnaziul „Alecu Mare”, s. Slobozia Mare, r. Cahul;
- Gimnaziul „Paraskiewa Wiszniowska”, s. Vişniovca, r. Cantemir;
- Gimnaziul Constantinovca, s. Constantinovca, r. Căușeni;
- Gimnaziul Pruteni, s. Pruteni, r. Fălești;
- Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare”, or. Șoldănești;
- Liceul Teoretic „C. Sibirschi”, Chișinău;
- Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, Chișinău;
- Gimnaziul „G. Coșbuc”, s. Andrușul de Jos, r. Cahul.