VIDEO/ „Flăcările erau incontrolabile și imprevizibile”. Incendiile de vegetaţie – pericol pentru viaţă, bunuri materiale şi mediu
Un parc din comuna Boșcana a fost transformat în scrum. Un incendiu de vegetație a distrus munca comunității, iar copacii plantați în jurul stadionului din sat au ars. Despre incident a informat primara comunei într-un live pe Facebook pe 18 martie. La două zile distanță, Silvia Ursul, activistă de mediu, anunța un alt incendiu de vegetație lângă rezervorul de apă de la Răzeni. Focul pornit de la grătar risca să ajungă și la pădurea din preajmă. Sunt doar două exemple când din neatenția cuiva a arsa munca unor oameni făcută în beneficiul întregii comunități și când o pajiște întreagă a arsa în secunde numărate.
Tot pe 20 martie Inspectoratului General pentru Situații de Urgență anunța un record de misiuni a pompierilor la lichidarea focarelor de vegetație arsă. Atunci, în doar 24 de ore, pompierii au intervenit în peste 200 de misiuni și au avut misiunea de a stinge 2533 de hectare de vegetație.
În timp ce autoritățile fac apeluri repetate și roagă oamenii să nu aprindă iarba uscată și gunoiul menajer pentru a evita focarele extinse, care se răspândesc cu repeziciune, Silvia Ursul, care a fost față în față cu flăcările, crede că oamenii ar trebuie să facă mai multe. Ea spune că cel mai tare a speriat-o faptul că flăcările erau incontrolabile și imprevizibile.
„Au fost momente când focul creștea brusc, sub influența vântului puternic, iar în aceste secunde martorii la incendiu nu știau unde să se refugieze sau unde să se adăpostească? În fața focului unde te poți ascunde?”, spune activista de mediu.
Incendiul la care a fost martoră s-a pornit de la un grătar, și spre fericire s-a stins cu un minim ajutor din fața martorilor și nu a mai fost necesară intervenția pompierilor. În context, Silvia crede că „autoritățile fac deja foarte multe, sunt sigură că ei au atins limita epuizării, în special pompierii care sunt mereu la datorie și lichidează focuri non-stop”.
Totuși, tânăra crede că autoritățile ar trebui să pună la punct un sistem prin care preiau în mod automat coordonatele locului de unde se face apelul. „În acest fel, s-ar economisi minute prețioase în care apelantul la 112 trebuie să dea tot felul de explicații și descrieri despre locul în care se află, iar informația ajunge trunchiată de la dispecer la operatorii din teren”, explică Silvia Ursul.
Totodată, activista de mediu spune că oamenii sunt cei care trebuie să facă mai multe. „Este nevoie să înțelegem că în această perioadă a anului, când vegetația e foarte uscată și vânturile sunt foarte puternice, o scânteie poate genera într-un foc imens. Orice incendiu are potențialul de a crește, de a fi imprevizibil, și cred că de acest lucru s-a convins persoana care a pornit incendiul la care am fost martoră. Acel tânăr s-a speriat foarte tare și chiar s-a convins că viața sa și a copiilor săi a fost în pericol timp de câteva secunde, când a văzut cu ce repeziciune flăcările s-au extins de la o scânteie scăpată de pe grătar”, afirmă tânăra.
Ce puteți face dacă sunteți martorul unui incendiu de vegetație
– Sunați la 112 și oferiți informații clare despre locul unde vă aflați, și indicați cu precizie locul incendiului;
– descrieți genul plantelor care ard;
– dacă este posibil, indicați direcția de răspândire a focului;
– nu închideți telefonul până nu furnizați toate informațiile necesare.