(VIDEO) Braconaj în Rezervația „Plaiul Fagului”: Angajați ai ocolului silvic, reținuți în flagrant la o vânătoare ilegală de mistreți
Mai mulți angajați ai Rezervației Naturale „Plaiul Fagului” au fost reținuți în flagrant pentru braconaj, după ce au organizat o vânătoare ilegală folosind arme și dispozitive interzise. Oamenii legii au stabilit că accesul în Rezervația naturală a fost permis de maistrul–pădurar al ocolului silvic care, împreună cu inginerul de pază și protecția pădurii, au participat la braconaj. În timpul intervenției, forțele de ordine au descoperit și trei mistreți sacrificați ilegal. Suspecții riscă răspundere penală, iar ancheta continuă.
Telefonul mobil al directorului interimar al rezervației era deconectat în intervalul în care Ecopresa a încercat să-i solicite un comentariu asupra cazului. Agenția „Moldsilva”, în subordinea căreia se află rezervația, informează că va iniția anchete interne de serviciu pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs acest caz.
Mai mulți angajați ai Rezervației Naturale „Plaiul Fagului” au fost reținuți în flagrant pentru braconaj, în urma unei operațiuni desfășurate de ofițerii de investigație ai INI și procurorii PCCOCS, cu sprijinul mascaților din BPDS „Fulger”, anunță Poliția Republicii Moldova marți, 11 februarie. Reținuții au vânat ilegal mistreți.
Potrivit anchetatorilor, persoanele vizate, împreună cu alte persoane terțe, au organizat o vânătoare ilegală într-o perioadă interzisă și fără autorizație. Aceștia au folosit arme și dispozitive nepermise – lunetă cu termoviziune, o armă lungă cu glonț, model CZ 557 N.S. cal. 308 WIN, echipată cu amortizor și termovizor.
Ancheta a stabilit că accesul în rezervație a fost permis de către maistrul-pădurar al ocolului silvic, care a participat la braconaj alături de inginerul responsabil de pază și protecția pădurii. În timpul intervenției forțelor de ordine, două persoane neangajate oficial, care se aflau în mașina personală a pădurarului, au încercat să fugă în pădure cu o armă, însă au fost rapid imobilizate.
Pe teren, oamenii legii au descoperit trei angajați ai ocolului silvic care sacrificau un mistreț obținut prin braconaj. De asemenea, într-o anexă din rezervație au mai fost găsiți alți doi mistreți vânați și sacrificați.
Cadavrul mistrețului a fost ridicat pentru a fi predat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), iar prejudiciul urmează să fie stabilit. Persoanele implicate riscă răspundere penală pentru vânătoare ilegală și deținerea de arme și muniții interzise.
Autoritățile continuă investigațiile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor acestui caz. Conform legislației în vigoare, bărbații riscă răspundere penală pentru vânatul ilegal și purtarea, păstrarea armelor sau a munițiilor interzise în circuitul civil.
Telefonul mobil al directorului interimar al rezervației Radu Vîrlan era deconectat în intervalul în care Ecopresa a încercat să-i solicite un comentariu asupra cazului. Agenția „Moldsilva”, în subordinea căreia se află rezervația, informează că va iniția anchete interne de serviciu pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs acest caz. „Dacă la finalizarea anchetei se va stabili implicarea unor angajați din ramura silvică, vor fi aplicate măsurile corespunzătoare pentru excluderea unor asemenea incidente pe viitor, despre ceea ce vom comunica suplimentar”, adaugă „Moldsilva”.
Rezervația științifică „Plaiul Fagului” este o arie protejată amplasată în raionul Ungheni, în apropiere de satul Rădenii Vechi.
CITEȘTE ȘI: Şeful IPM, Ion Bulmaga: „Un inspector de mediu nu poate fi şi vânător”