fbpx

Un nou caz de gripă aviară a fost confirmat în Republica Moldova

 Un nou caz de gripă aviară a fost confirmat în Republica Moldova

Foto: agrobiznes.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Un nou caz de gripă aviară s-a înregistrat în Republica Moldova. Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat, pe 13 mai, prezența virusului gripei aviare în probele recoltate de la păsări domestice din mai multe gospodării din satul Rezina, raionul Ungheni.

O zi mai târziu, pe 14 mai, a fost întrunită, în regim de urgență, Comisia anti-epizootică excepțională din raionul Ungheni, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar. Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Ungheni (cu raza de acoperire și a r. Nisporeni), în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a început procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și a altor parteneri externi, despre apariția focarului de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova.

Reamintim că în acest an în Republica Moldova a mai fost înregistrat un focar de gripă aviară la păsări domestice în localitatea Hirișeni, raionul Telenești, care a fost eradicat cu succes.

Pe parcursul anului 2022, au fost notificate peste 1 578 de focare de gripă aviară la păsări domestice și sălbatice în: Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și România.

În scopul protejării sectorului avicol din Republica Moldova, ANSA le solicită crescătorilor de păsări să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin. De asemenea, proprietarii de păsări sunt îndemnați să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze, la maximum, posibile contacte cu păsările sălbatice sau cu cele din alte gospodării.


Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu