UE-GIZ// Eco FM a lansat proiectul:„VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde”
Vineri, 28 august, Asociația Obștească „Media Grup MERIDIAN” (Postul de radio EcoFM) a lansat proiectul „VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde” în cadrul emisiunii „Între DA și Nu”.
In cadrul acestui proiect Asociația Obștească „Media Grup MERIDIAN” își propune prin toate activitățile proiectului să stimuleze interesul tinerilor din Ștefan Vodă, Fălești, Sângerei și Anenii Noi asupra problematicii de mediu, să încurajeze populația de a se implica activ în identificarea, monitorizarea și soluționarea problemelor de mediu din localitatea natală.
In debutul emisiunii, Crstina Bobârcă, șefa departamentului Instruiri și dezvoltare instituțională la Asociația Presei Independente (API) a vorbit despre Programul de Granturi Locale „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, despre principalii benefeciari și rolul mass mediei în acest proiect:
Lilia Curchi, directorul executiv al Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic a menționat că programul „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” va consolida și mai mult mass-media locală și regională:
Reprezentanții A.O. „Media Grup MERIDIAN” au relatat în cadrul emisiunii despre principalele activități ce urmează a fi realizate în cadrul proiectului „VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde.
Scopul proiectului este de a încuraja colaborarea dintre mass media, generația tânără și ONG-urile locale în ideea sporirii cantității și calității producției media pe tematici de mediu aferente serviciilor publice locale, gestionarea deșeurilor, eficiența energetică, aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de a ajusta conținutul respectiv la formatele digitale moderne.
Unul din principalele obiective ale proiectului constă în creșterea interesului tinerilor față de problemele de mediu, energie regenerabilă, managementul deșeurilor, apă și canalizare, prin popularizarea bunelor practici din diferite zone ale Republicii Moldova , în raioanele Fălești, Sîngerei, Anenii Noi și Ștefan Vodă. Vor fi realizate cel puțin 20 de emisiuni tematice cu durata de 40 min., care vor avea la bază teme precum colectarea separată a deșeurilor, compostarea, calitatea apei în fântâni, necesitatea canalizărilor la instituțiile preșcolare, ce înseamnă eficientizarea energetică a clădirilor publice, servicii publice și proiectele UE realizate în acest domeniu.
Vor fi organizate instruiri pentru tineri, reprezentanți ai societății civile, inclusiv elevi pe probleme specifice proiectului (cum să realizezi o emisiune radio/realizarea scenariului; cercetarea problemelor de mediu locale; monitorizarea APL-urilor în gestionarea durabilă a problemelor de mediu locale; elaborarea și planificarea unei campanii media, particularitățile jurnalismului de mediu, terminologia din domeniul protecția mediului în știri, fenomenul Fake News în domeniul protecției mediului, inginerie sunet, utilizarea software în producția radio, crearea și gestionarea propriului canal sau podcast, promovarea și social media) în fiecare din cele 4 localități (Fălești, Sîngerei, Anenii Noi și Ștefan Vodă).
Un alt obiectiv al proiectului constă în sensibilizarea populației de a se implica în soluționarea problemelor de mediu, calitatea apei potabile și sanitației, contribuția la reabilitarea infrastructurii locale ori plata pentru serviciile publice inclusiv proiecte deja implementate sau în derulare finanțate de UE. Pe parcursul unui an for fi realizate zece emisiuni cu durata de 15-20 min, ce vor rflecta istorii de succes de implicare civică în care este soluționată cer puțin parțial una din problemele de mediu sau infrastructură. Împreună cu tinerii implicați și cu reprezentanții societății civile din localitățile menționate, în timpul instruirilor vor fi create cel puțin zece podcasturi dedicate problemelor locale de mediu. Durata proiectului este de un an și este finanțat în cadrul Programul de Granturi Locale „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”.
Asociația Obștească „Media Grup MERIDIAN” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „ VOCEA TINERILOR – element durabil pentru un viitor verde” în raioanele Ștefan Vodă, Fălești, Sângerei și Anenii Noi.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).