Toate deșeurile din municipiul Chișinău vor fi sortate. Regia „Autosalubritate” a semnat un contract cu ABS Recycling
Începând cu săptămâna viitoare, toate deșeurile din municipiul Chișinău vor fi sortate. Regia „Autosalubritate” a semnat un contract în acest sens cu Compania „ABS Recycling”. Astfel, în următorii cinci ani, compania privată urmează să sorteze câte 190 de mii de tone anual, iar toate deșeurile de plastic, hârtie, sticlă și metal urmează să fie reciclate.
„Prin sortarea deșeurilor, ne propunem să salvăm de la înhumare 10% din masă și 40-45% din volumul total al deșeurilor generate de locuitorii mun. Chișinău. Totodată, sortarea deșeurilor va prelungi perioada de exploatare a depozitului de la Țânțăreni si va permite dezvoltarea altor proiecte de valorificare”, anunță Compania „ABS Recycling”.
Contractul a fost semnat pentru următorii cinci ani și este divizat în două etape. În prima etapă, vor fi reciclate deșeurile din hârtie/carton, plastic, metal și sticlă, iar în a II-a etapă, sortatorul va recicla combustibilul derivat din deșeuri (RDF), ceea ce va duce la reciclarea a peste 20% din toată masa deșeurilor colectate din oraș (peste 38 000 de tone) sau aproximativ 70% din volumul deșeurilor transmise spre sortare. Pentru o tonă de deșeuri, Regia „Autosalubritate” va achita sortatorului 120 de lei în prima etapă și 250 de lei în a doua etapă.
Directorul Companiei „ABS Recycling”, Serghei Balica, a îndemnat și celelalte localități din țară să urmeze exemplul eficient al municipalității. „Azi s-a făcut un lucru foarte important pentru viitorul orașului, dar și a întregii țări. De astăzi, oficial, vom sorta deșeurile municipale și vom reîntoarce în circuitul economic tot ce înseamnă ambalaj sau deșeu”, a menționat Serghei Balica.
Potrivit directorului interimar al Regiei „Autosalubritate”, Igor Gîrlea, semnarea acestui contract este un pas foarte important care va aduce beneficii enorme chișinăuienilor. „Impactul acestui contract va fi unul enorm, deoarece municipiul Chișinău va deveni cel mai mare reciclator din regiune în corespundere cu obiectivele setate la Forumul Economic Investițional Chișinău 2022, astfel încât în 2030 să avem zero deșeuri depozitate. Adițional, vom lucra în corespundere cu ceea ce a fost setat de Primărie la identificarea soluțiilor și pentru degazarea activă pentru ca metanul în urma descompunerii deșeurilor să nu ajungă în atmosferă”, a punctat Igor Gîrlea.
Valoarea totală a contractului este de 217,5 mln lei (cu TVA), achitați din resursele financiare ale Regiei „Autosalubritate”.