Temperaturi record şi incendii extinse la Cercul Arctic. Ce spun experţii despre maximul termic atins: Ar trebui să fim îngrijoraţi?
În acest weekend, în zona Cercului Arctic a fost înregistrată temperatura record de 38 de grade Celsius (respectiv 100,4 grade Fahrenheit). Maximul termic a fost raportat în oraşul siberian Verkhoyansk, lovit de un val intens de căldură ce a declanşat incendii de proporţii în zona forestieră, scrie Mediafax.
Verkhoyansk, Russia at 67.57 north has reported an incredible maximum temperature today of 38.0 C
— Kilkenny Weather (@kilkennyweather) June 20, 2020
If verified, this is not only a record for the station but also the highest temperature ever observed north of the Arctic Circle. @AssaadRazzouk pic.twitter.com/XEPqdFh4Mg
Experţii spun că nu este un fenomen cu totul neobişnuit, întrucât în Verkhoyansk se înregistrează, la nivel global, cele mai mari diferenţe între minimele şi maximele termice. Astfel, temperatura ajunge iarna până la minus 69 grade Celsius, iar vara, după cum putem observa, până la 38 grade Celsius.
Likely the hottest temperature ever recorded in the Arctic happened today-100.4 F- What's happening in Siberia this year is nothing short of remarkable. The kind of weather we expect by 2100, 80 years early.
— Jeff Berardelli (@WeatherProf) June 20, 2020
For perspective Miami has only reached 100 degrees once on record. https://t.co/WDPRmLRD4d
Oraşul Verkhoyansk este situat deasupra Cercului Arctic, în Republica Sakha, la circa 4.460 kilometri nord-est de Moscova şi are aproximativ 1.300 de locuitori.
Încălzirea globală. Anomaliile termice de anul acesta îi alarmează pe oamenii de ştiinţă
Temperaturile de suprafaţă din Siberia au ajuns chiar şi la 10 grade Celsius, atingând valori mai mari decât media de luna trecută, arată CNN. De altfel, luna mai a fost cea mai fierbinte din ultimele decade, înregistrându-se cele mai ridicate temperaturi din 1979 până în prezent, raportate la o asemenea suprafaţă extinsă a Rusiei.
Potrivit savantului Martin Stendel, anomaliile termice depistate în nord-vestul Siberiei luna trecută ar fi un eveniment deosebit de rar, cu o rată de apariţie de 1 la 100.000 de ani, în absenţa factorilor acceleratori de schimbare climatică. Totuşi, situaţia nu este una izolată. Experţii observă o tendinţă îngrijorătoare de creştere a temperaturilor pe tot parcursul iernii şi primăverii trecute.
„Este, fără îndoială, un semn alarmant”, a declarat cercetătorul Freja Vamborg, adăugând că este neobişnuit să vezi temperaturi mai calde decât media timp de atâtea luni la rând.
Deşi nu este un secret faptul că întreaga planetă se încălzeşte de ani de zile, creşterea temperaturii nu apare uniform. Oamenii de ştiinţă spun că regiunea arctică se încălzeşte, în medie, de două ori mai repede decât restul Terrei, ca urmare a încălzirii globale.