Studiu: Lacurile arctice au început să se evapore
Pe măsură ce Arctica se încălzește de aproape patru ori mai repede decât restul lumii, ghețarii se prăbușesc, fauna sălbatică suferă, iar habitatele continuă să dispară într-un ritm record. Acum, o nouă amenințare a devenit evidentă: lacurile arctice dispar, potrivit cercetărilor publicate în revista Nature Climate Change, scrie green-report.ro.
Studiul, condus de cercetătoarea postdoctorală a Departamentului de Biologie de la Universitatea din Florida Elizabeth Webb, aprinde o nouă lumină de avertizare pe tabloul de bord global al climatului. Cercetările lui Webb dezvăluie că, în ultimii 20 de ani, lacurile arctice s-au micșorat ori s-au uscat complet în pan-arctica, o regiune care se întinde în părțile de nord ale Canadei, Rusiei, Groenlandei, Scandinaviei și în Alaska. Descoperirile oferă indicii privind procesul de uscare în masă și despre cum poate fi încetinită pierderea.
Lacurile care dispar acționează ca pietre de temelie ale ecosistemului arctic. Ele oferă o sursă critică de apă dulce pentru comunitățile și industriile indigene locale. Speciile amenințate și pe cale de dispariție, inclusiv păsările migratoare și creaturile acvatice, se bazează, de asemenea, pe habitatele lacului pentru supraviețuire.
Declinul lacului vine ca o surpriză. Oamenii de știință au prezis că schimbările climatice vor extinde inițial lacurile din tundră, din cauza modificărilor suprafeței terestre rezultate din topirea gheții din sol, cu eventuala uscare la mijlocul secolului XXI. În schimb, se pare că dezghețarea permafrostului, solul înghețat care acoperă Arctica, poate drena lacurile și poate depăși acest efect de expansiune, spune Webb. Echipa a teoretizat că dezghețarea permafrostului poate reduce suprafața lacului prin crearea de canale de drenaj și creșterea eroziunii solului în lacuri.
Pe lângă creșterea temperaturilor, studiul a mai arătat că creșterea precipitațiilor de toamnă provoacă degradarea permafrostului și drenarea lacului. „Ar putea părea contraintuitiv că creșterea precipitațiilor reduce apa de suprafață”, a spus Jeremy Lichstein, consilierul E. Webb și coautorul studiului. „Dar se dovedește că explicația fizică a fost deja în literatura științifică: apa de ploaie transportă căldură în sol și accelerează dezghețarea permafrostului, care poate deschide canale subterane ce drenează suprafața.”
Dacă dezghețarea accelerată a permafrostului este de vină, aceasta este o veste nedorită. Permafrostul arctic este un depozit natural de materie organică conservată și gaze de încălzire a planetei.
În concluziile cercetătorului există un aspect clar. Modelele anterioare ale dinamicii lacului au prezis expansiunea lacului, care dezgheață permafrostul din jur. Dar, deoarece lacurile se usucă, permafrostul din apropierea lacurilor probabil nu se dezgheață la fel de repede.
Echipa de cercetare a folosit o abordare de învățare automată pentru a examina mecanismele schimbărilor climatice responsabile de schimbarea zonei lacului. Prin valorificarea unor ansambluri mari de imagini satelitare, pentru a evalua modelele de pierdere a apei de suprafață, aceștia au reușit să analizeze zeci de ani de date în Arctica. Munca lor s-a bazat pe programe robuste, inclusiv Google Earth Engine și platforma Python de pe supercomputerul UF HiPerGator (se deschide într-o filă nouă), pentru a interoga seturi mari de date și a rula modele.
Webb și-a propus inițial să exploreze un subiect complet diferit: albedo arctic sau reflectivitatea suprafeței. Lucrarea anterioară a lui Webb a arătat că apa de suprafață este un factor important al schimbării albedo-ului, dar ea s-a străduit să găsească studii care detaliau de ce apele de suprafață se schimbau în primul rând. „Am scris lucrarea pe care am vrut să o citez pentru munca mea legată de albedo”, a spus ea.
Pentru a reduce dispariția lacurilor, cercetările recente arată că poate cea mai bună modalitate de a salva permafrostul este reducerea emisiilor de combustibili fosili. Reducerea emisiilor de carbon ar putea readuce planeta pe drumul cel bun prin limitarea creșterii temperaturii globale.
„Bulgărele de zăpadă se rostogolește deja”, a spus Webb, afirmând că trebuie să acționăm acum pentru a încetini aceste schimbări. „Nu va funcționa să continuăm să facem ceea ce facem”, a mai punctat cercetătoarea.