fbpx

„Școală Veche – timpuri noi”. Sărbătoare comunitară la Suhuluceni, Telenești

 „Școală Veche – timpuri noi”. Sărbătoare comunitară la Suhuluceni, Telenești
Susține Ecopresa, distribuie!

O expoziție de covoare, icoane, obiecte meșteșugărești va fi prezentată duminică, 30 iulie, la Suhuluceni, raionul Telenești, în cadrul Sărbătorii comunitare „Școală Veche – timpuri noi”. Organizatorii – Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic și Primăria Suhuluceni – invită oamenii la odihnă, distracție, atmosferă plină de tradiție și inovație.

În cadrul sărbătorii, va avea loc un iarmaroc local și diverse ateliere, meșteșuguri tradiționale, activități pentru copii. În plus, vor avea loc discuții pe subiecte de interes comunitar și un program folcloric cu artiști locali.  

Vom analiza calitatea apei din fântâni

La sărbătoare va veni și Agenția Națională de Mediu, cu un laborator gratuit de verificare a calității apei din fântâni. Vă așteptăm să veniți cu apă – va fi analizată chiar pe loc. Recomandăm să o aduceți într-o sticlă de 0,3-0,5 l, în care a fost anterior apă, dar nu suc, oțet sau ulei. Înainte să umpleți recipientul, neapărat cu vârf, clătiți-l, apoi închideți-l bine. Nu este important să fie multă apă, ci să fie sticla plină, pentru a elimina surplusul de aer. Colectați apa în ziua evenimentului, cât mai aproape de analiză. Indicați pe sticlă numele proprietarului/fântânii. Tot la eveniment vom avea și o discuție cu experți despre calitatea apei.

Sursa foto: Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Cele mai gustoase bucate

La sărbătoare vom mânca cele mai gustoase copturi tradiționale, plăcinte, învârtită, sarmale și multe alte bucate și băuturi răcoritoare, preparate de gospodinele și gospodarii din Ghermănești, Suhuluceni și Coropceni. Cine vrea să se alăture cu gustoșenii locale, contactați Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic. Invitația este ca fiecare vânzător să contribuie din banii obținuți la dezvoltarea localității. Fiecare contribuitor va indica suma pe care a reușit s-o adune pentru donație și localitatea pentru care a optat. După eveniment, organizatorii vor face publică informația despre banii adunați, iar localnicii vor decide după o serie de discuții și vot final pentru ce bunuri/activități vor fi investite mijloacele financiare colectate.

Sărbătoarea „Școală Veche – timpuri noi” este deschisă tuturor, accesul la eveniment fiind gratuit. Activitățile vor începe la ora 15.00. Pentru a ajunge la sărbătoare, urmați traseul: Chișinău – Suhuluceni (teritoriul Școlii vechi).

Evenimentul este realizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, în cadrul proiectului EU4Accountability finanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova ) și implementat de ALDA East, European Partnership for Democracy și People in Need Moldova, în cadrul proiectului „Implicare comunitară, pentru o mai bună guvernare locală” în raionul Telenești. Partenerii evenimentului sunt primăriile Suhuluceni și Coropceni. Cofinanțarea evenimentului este realizată cu sprijinul Suediei. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari