fbpx

FOTO: S-au refugiat de îmbulzeala urbană. Ateliere, expoziții, concert și multe zâmbete la Festivalul „Strășeni, mon amour”

 FOTO: S-au refugiat de îmbulzeala urbană. Ateliere, expoziții, concert și multe zâmbete la Festivalul „Strășeni, mon amour”

Festivalul „Strășeni, mon amour”

Susține Ecopresa, distribuie!

Sute de oameni s-au refugiat de îmbulzeala urbană și au participat duminică la Festivalul  „Strășeni, mon amour”, dedicat serviciilor publice de calitate. Participanții au avut parte de multe surprize Eco Iarmarocul – produse prietenoase mediului, expoziții, ateliere, precum și cu un concert susținut  de trupa Zdob și Zdub.

IMG_1813-scaled

Evenimentul a avut loc în Rezervația naturală „Codrii” (Strășeni, Lozova), organizat de către Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic în parteneriat cu primăriile Strășeni, Lozova, Vorniceni, Sireți și Zubrești.

Straseni-Mon-Amour-3-scaled

Vizitatorii  festivalului „Strășeni, mon amour”, au avut parte de o serie de ateliere, printre care se numără:

  • Alliance for Energy Efficiency and Renewables” au prezentat un raft cu mostre de produse pentru o locuință eficientă energetic și ne vor consulta legat de aspecte practice cum să economisim energia;
  • TEP – Tinerii pentru ECO Plastic” a organizat o instruire despre  diferența între tipurile de plastic;
  • Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii”  a organizat o prezentare despre păsări la care au participat atât copii cât și adulții;  
  • Green Up Mom” au realizat un atelier de împletirea coșurilor din textile, pictură pe torbițe;
  • Institutul de Chimie a venit cu un atelier dedicat calității apei de suprafață;
  • SE Biotica a oferit participanților un atelier despre importanța împăduririlor, serviciile ecosistemice în raport cu serviciile publice;
  • AO ARBORETUM au organizat un atelier de replicare a puieților de diferite specii de plante în containere, pentru a le asigura creșterea ulterioară sănătoasă.
TEP – Tinerii pentru ECO Plastic

„Noi ne ocupăm cu plantarea copacilor și reîmpădurirea Moldovei, defapt în prezent avem o situație nu prea bună. Azi la eveniment am venit cu mai multe soiuri de arbori: 2 tipuri de alun, Evodia Daniellii, cel mai puternic melifer în zona noastră climatică, și al doilea tip de alun Ginkgo Biloba; Ștevie; Anghinare spaniolă; mesteacăn; Sophora Japonica”, spune reprezentantul AO „ARBORETUM”, Oleg Șevcenco.

Atelier de replicare a puieților de diferite specii de plante desfășurat de AO „ARBORETUM”

Ion Ciocan, supranumit în regiune și „Regele Bostanilor”, datorită organizării festivalului „Bostaniada”, a venit la festival cu o ladă pentru compostare, sol fertilizat cu compost și cu instruiri despre metodele pe care le utilizează.

Ion Ciocan, supranumit în regiune și „Regele Bostanilor”

„În primul rând la festival am venit cu produse ECO, dar am venit și cu un atelier, să le demonstrez oamenilor cum să composteze resturile vegetale din curte, din grădină, ca apoi să primească un produs BIO. Viermii sunt un element important în sol, ce îmi oferă un produs ecologic, și într-adevăr merită să acordăm atenție compostării, să avem grijă să o irigăm la timp, să-i oferim umbră și în primăvară observăm rezultatul. Aici la festival lumea e rece, încă nu cunoaște, pentru că au intrat în raiul naturii, se acomodează, se apropie, pun întrebări, și mă bucură acest fapt”, afirmă domnul Ion. 

„Mi-a plăcut faptul că la festival producătorii aduceau materiale reutilizabile, torbe ECO, pe care copii le-au personalizat în cadrul unui atelier. Am rămas plăcut surprinsă de mediul și anturajul în care ne aflăm, deoarece de ceva timp nu am fost la festivale, demult nu am ieșit în afara Chișinăului, așa că m-am simțit extraordinar”, spune una din vizitatoare, Roxana Purice. 

La Eco Iarmaroc, vizitatorii au avut ocazia de a face cumpărături de la producătorii locali din raionul Strășeni. Începând cu porturi populare, miere, bijuterii artizanale, detergenți ecologici și terminând cu bucate tradiționale: sărmale, plăcinte, fructe și legume de sezon. 

„Activitatea noastră de bază este importul și distribuția detergenților ecologici pe piața Republicii Moldova, importăm produsele din Belgia și Italia. Ca activitatea este destul de complicat, deoarece la noi încă nu se cunoaște foarte mult despre acest gen de detergenți și este necesar ca foarte multe detalii să explicăm persoanei, care este diferența între detergent ecologic și unul clasic. Pentru că la noi mai există stereotipurile că s-au pus pe etichetă ECO și gata este mai scump și în general este unul clasic ca și restul. În realitate nu este așa, dacă produsele sunt certificate, sunt ecocerte. La evenimente noi am venit mai mult cu scop informativ, deci pentru noi nu este anume scopul de venit, ci informativ”, afirmă reprezentantul companiei „MYECO.MD”, Ciubaciuc Andrei. 

Detergenți ecologici de la „MYECO.MD”

  „Am venit la acest festival pentru a promova modul sănătos de viață, avem un produs calitativ și ecologic, folosim doar produse naturale, fără adaosuri. Printre așteptările noastre de la acest eveniment este promovarea produsului și sperăm ca lumea să schimbă atitudinea, fiindcă de la noi începe, de la gândirea personală, pentru a schimba lumea în mai bun, pentru a merge pe reciclare, sortarea deșeurilor, de a nu folosi pungile de plastic”, spune Marcu Ion, reprezentantul companiei „Doctor FARM”. 

Grupurile de inițiativă locală din raionul Strășeni (GAL „Lunca Bâcului”, GAL „Plaiul Codrilor”, GAL „Bazinul Lacului Ghidighici”) sunt cei care au delegat expozanții la Eco Iarmaroc. 

Straseni-Mon-Amour-159-scaled

Sergiu Vulpe, producătorul de miere „Prisaca Vulpii”, reprezentant GAL „Lunca Bâcului”, se ocupă cu apicultura de aproape 9 ani, dar începând cu 2019, a transformat acest hobby într-o afacere.

„Suntem o afacere apicolă tânără, în care lucrăm toată familia, de la mic la mare. Avem o serie de produse apicole: miere de salcâm, miere de tei, căpăceală  de salcâm, de tei,  polen, păstură în miere, avem un mix de plante medicinale, semințe și fructe uscate cu miere și propolis. Anul acesta pentru prima data, am încercat să producem miere în faguri mici, deobicei majoritatea apicultorilor produc mierea în faguri mari, dar atunci când este tăiat și pus în cutiuțe speciale, se curge foarte multă miere și aduce incomoditate. De aceea am încercat să producem miere în faguri mici, care este foarte ușor de ambalat, fără a avea diferite scurgeri de miere și plante medicinale. Acest festival ne va oferi oportunitatea de a ne face mai vizibili,  doarece noi suntem o afacere tânără, dorim să ne facem clienți fideli”, mărturisește Sergiu Vulpe. 

Pe teritoriul rezervației au fost amplasați hamace și corturi, pentru ca vizitatori să ia o pauză de relaxare.

IMG_1709-scaled

Corina Filipciuc, locuitoarea orașului Strășeni, spune că a venit la festival pentru a face cunoștință cu comunitatea de oameni prietenoși mediului. „Când am auzit de apariția acestui festival, eram total stupefiată la început și evident am venit să cunosc oameni buni, care doresc un viitor frumos pentru țara noastră. Eu mereu am fost pentru protecția mediului, la început o mică ciufuleală cu părinții ca să le explic că gata cu sutele de sacoșe, gata cu sticlele, cumpărăm termosuri, gentuțe de mătase și cât mai multă economie, la apă, electricitate”. 

Tomberoane de colectarea bateriilor și tehnicii uzate; colectarea de plastic de tip 2 și 5; colectarea medicamentelor expirate, au fost amplasate pe teritoriul festivalului.

Copii și adulții au avut la dispoziție o serie de jocuri specializate pe domeniul mediului, printre care: 

  • Quiz interactiv – ghicim perioada de descompunere a deșeurilor; 
  • Panou-puzzle dedicat tarifelor pentru colectarea deșeurilor;
  • EduJoc– Jucării educative”, au pregătit pentru copii o serie de activități interactive. 
Panou interactiv sub formă de puzzle explică tariful pentru gestionarea deșeurilor dintr-o localitate

„Sunt voluntară la Festivalul „Strășeni, mon amour” – e destul de vesel aici, îmi plac oamenii, îmi place că își găsesc ocupație, dispun de timp să se odihnească în această ambianță. Sunt pur și simplu mirată de faptul că este păstrată curățenia și nu am văzut niciun gunoi aruncat pe jos. În rest, abia aștept concertul celor de la Zdob și Zdub și îmi place atmosfera, aerul curat, se merită de venit”, mărturisește una din voluntare la festival, Lidia Diuța. 

Festivalul „Strășeni, mon amour” a coincis cu marcarea celor 50 de ani de la crearea rezervației „Codrii”. Creată în anul 1971, este prima rezervație din Republica Moldova cu statut de unitate științifică. La eveniment a fost prezentată o expoziție de carte dedicată ariilor naturale protejate de stat și biodiversității acestora.

Straseni-Mon-Amour-162-scaled

Nicu Chilianu, un tânăr din comuna Lozova, ne-a mărturisit că este promotor al energiei verde și festivalul ,,Strășeni, mon amour” este ceva inedit pentru Republica Moldova. „Despre eveniment am aflat prin intermediul rețelelor de socializare. În Lozova am încercat și eu să propun câteva idei de proiecte, de construcție unor panouri solare, a unor sisteme de regenerare a energiei electrice și sper ca în scurt timp să fie implementate. Iar festivalurile de genul acesta, consider că promovează și stimulează cumva oamenii să fie o Energie Verde”, crede tânărul. 

În agenda evenimentului, a fost inclusă și o rundă de discuții, despre  transparență și implicare cu participarea organizatorilor și partenerilor festivalului  „Strășeni, mon amour”, primăriile Strășeni, Lozova, Vorniceni, Sireți și Zubrești.

IMG_1893-scaled

„Festivalul este dedicat serviciilor publice de calitate și oamenilor care iubesc un mod de viață civilizat, care muncesc nu doar pentru confortul din propria gospodărie, dar cărora le pasă ce se întâmplă și în afara gardului propriu, care se informează și se implică. Iar pentru că o viață civilizată înseamnă să-ți creezi condiții de trai fără să dăunezi, inclusiv naturii, evenimentul de astăzi este și despre protecția mediului” – a declarat Lilia Curchi, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

Evenimentul culminant a festivalului  „Strășeni, mon amour” a fost concertul susținut de către trupa  Zdob și Zdub. 

235923621_4453779698020303_8758226666903951956_n

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Implicare civică pentru servicii publice de calitate” în raionul Strășeni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”.

Ludmila Hițuc

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!